DR Lyd – ett stort digitalt kliv för ljudinnehållet

Med nylanserade DR Lyd samlar DR allt ljudinnehåll på ett och samma ställe. Podcasterna ska få en mer framträdande roll, med både tydligare serier och fastare publicering. Ljudtjänsten ska också hjälpa DR att nå sina digitala mål. Det här och annat har vi uppmärksammat under veckan.

Nu är DR Lyd här, med allt ljudinnehåll i en och samma tjänst. Foto: DR.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


DR Lyd tar dansk public service in i ljudframtiden


DR:s radioapp tackar för sig – nu har DR lanserat DR Lyd, en helt ny huvudingång för allt det som bolaget erbjuder i ljudväg.

Appen ska ge en bättre digital upplevelse och hjälpa DR att nå målet om att åtta av tio danskar år 2023 ska använda någon av DR:s digitala tjänster.

”Särskilt den yngre generationen har verkligen tagit podcasterna till sig som sitt ljudmedium, och DR ska självklart finnas där som danskarna är. Därför tar vi nu steget in i en digital framtid och förenar styrkan i våra flowkanaler med podcastmediet på en och samma plattform. Målet är att göra den digitala lyssnarupplevelsen i appen mer värdefull för danskarna, och det är både något jag är mycket stolt över och förväntar mig mycket av”, säger DR:s radiochef Anette Kokholm.

Podcasterna från DR ska framöver utkomma som längre serier på fasta tidpunkter. Lyssnarna gillar att bygga upp fasta vanor, och det gäller också podcast. I den nya appen är det enklare att hitta rätt, och DR har större möjligheter att matcha lyssnarnas behov. Public service-perspektivet har varit aktivt med i planeringen av den nya appen.

”Podcastmarknaden växer kraftigt – både gällande danskt och utländskt innehåll. Här är uppgiften för DR att säkra ett utbud till lyssnarna som ger dem ett kompromisslöst, danskt kvalitetsinnehåll utan reklam. Utöver innehållsmässig kvalitet så är vår ambition med DR Lyd också att göra ett markant ryck på digitalt lyssnande, så att danskarna upplever ett lika gott erbjudande från DR oansett om de föredrar att lyssna på linjär radio eller på podcast”, säger Anette Kokholm.

DR Lyd är nu tillgänglig i Apples App Store och Google Play.



Tomas Granryd. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Nytt API förtydligar villkoren för att bära SR:s innehåll

Fler och fler tredjepartsaktörer är intresserade av att bära Sveriges Radios innehåll, och ställer frågor kring hur SR:s API, eller Application Programming Interface, får nyttjas.

Situationen visar ett behov på tydligare villkor kring bolagets API, skriver Tomas Granryd, chef för Sveriges Radios digitala partnerskap.

Sveriges Radios podcaster finns tillgänliga på SR Play och ”där poddar finns”, det vill säga tredjepartsplattformar. Tack vare ett öppet API är det enkelt att ta till sig SR:s innehåll på en rad plattformar. Ända sedan lanseringen år 2010 har villkoren för att få använda SR:s API varit få och breda.

”När du lyssnar på våra poddar på andra plattformar, utgår allt material från Sveriges Radios API. Alla tar del av ett material som vi publicerat på våra egna servrar – publiceringar som vi har full redaktionell kontroll över. Det är också viktigt att tredjepartsplattformar presenterar material från Sveriges Radio på ett sådant sätt att användaren tydligt förstår att det är vi som är avsändare. Tydlighet kring avsändaren bidrar till publikens förmåga att identifiera pålitliga källor”, skriver Tomas Granryd.

Ett annat villkor är att reklam inte får kopplas till SR:s innehåll.



SVT:s julkalender “Mirakel” finns med tydligare röster på SVT Play. Foto: SVT.

Automatisk textning av SVT:s regionala nyheter

SVT satsar på att förbättra tillgängligheten online.

Julkalendern “Mirakel”, som visas just nu, går till exempel att se med ”tydligare tal” på SVT Play, där bakgrundsljud tonas ner för att göra rösterna tydligare.

Dessutom utvecklar bolaget som bäst helt nya verktyg för att ytterligare stärka tillgängligheten online.

Här ingår en funktion med automatisk textning av SVT:s lokala nyheter. Talet känns igen och texten skapas några minuter efter att programmet publicerats.

Vid årsskiftet kommer alla lokala nyhetssändningar som ses i efterhand på SVT Play att finnas med automatiskt genererad textning.

”Vi jobbar med ständiga förbättringar av SVT:s onlinetjänster. För att det ska funka måste vi ha en tät kontakt med användarna. Och det har vi, både genom att testa tillsammans med dem, men även lyssna via enkäter och feedback vi får från SVT:s publikservice. Sedan mäter vi också noga vad våra användare gör. Att vi har en fungerande lärande process för att snabbt kunna fixa fel och svårigheter är avgörande. Jag brukar kalla vårt arbetssätt för Omtänksam design. Den består av tre steg: Bry dig om, Tänk om, Gör om. Det har nog aldrig varit viktigare att göra digitala tjänster för alla”, säger Erik Hedin, samordnare för SVT:s digitala tillgänglighet.



Det blev självständighetsfirande i Yles kanaler också i år, om än i ny form. Foto: Jyrki Valkama/Yle.

Yles chatfunktion blev succé under självständighetsfirandet

Det blev storpublik igen för en av Yles absolut populäraste tv-sändningar varje år – självständighetsfirandet på presidentens slott. Sändningen konkurrerar sällan om förstaplatsen bland årets mest sedda program med annat än ishockey-VM.

I medeltal följde över en och en halv miljon tittare sändningen, som i år gick på både finska och svenska i samma program. Det var ett annorlunda upplägg som mötte publiken, utan de hundratals inbjudna gäster som vanligtvis skakar hand med presidentparet.

Yles användare kunde själva delta i sändningen genom att skicka in bilder från firandet där hemma, och Yles chatt bjöd in till hälsningar och frågor i direktsändning.

Över 11000 bilder skickades in och chatten fylldes av över 16000 meddelanden. Svenska Yle teckentolkade också sändningen för första gången på finlandssvenskt teckenspråk.

“Självständighetsdagens program är viktigt för de flesta finländare och speciellt det här året tror jag att det var extra värdefullt för många att samlas kring ett gemensamt evenemang. Det kändes dessutom jättefint att med teckenspråkstolkningen ge ännu en finlandssvensk publikgrupp möjlighet att känna sig delaktig och följa med programmet”, säger Hanna Berndtsson-Hera, producent för Svenska Yles självständighetsinnehåll.



DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR.

DR undgår ytterligare sparkrav

De kvarvarande sparkraven på DR tas bort.

Den danska regeringen har tillsammans med partierna Radikale Venstre, SF, Enhedslisten och Alternativet bestämt att slopa återstoden av de sparåtgärder som DR annars skulle ha genomfört under 2022, i tillägg till de stora nedskärningar som redan genomförts.

Under hösten 2018 lade DR, som följd av ett nytt medieavtal, fram en spar- och utvecklingsplan för perioden 2019 – 2021. I den beslutade DR om bestående inbesparningar på 428 miljoner kronor årligen. Därmed är det de innestående sparkraven på 260 miljoner som det nya budgetavtalet nu slopar.

DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn säger:

”Det är glädjande att det nu finns ett politiskt beslut på att annullera de kvarvarande sparkraven på DR. Medieutvecklingen betyder att särskilt det innehåll som är riktat till våra barn och vår gemensamma kultur är pressat av utländskt innehåll, och här kan vi i DR göra en särskild skillnad. Därför har vi med utgångspunkt i vår strategi nyligen lagt fram en rad konkreta initiativ, som ska stärka innehållet för våra barn och vår kultur ytterligare. Med slopandet av sparåtgärderna kan vi fortsätta arbetet, och det ser vi mycket fram emot.”