Digitala trick för fortsatt välgörenhet – nytt om public service

Att be människor knacka dörr för ett gott ändamål var inget alternativ i år för NRK:s TV-aksjonen. Men det stoppade inte planerna, tvärtom. Tack vare nytänkande blir det en insamlingsgala i år också. Samtidigt gör både NRK:s och SR:s P3-kanaler sitt till för att aktivera den unga publiken.

Robert Stoltenberg, Ingrid Gjessing Linhave och Mikkel Niva leder TV-aksjonen på söndag. Uppdraget är att bekämpa plast i havet. Foto: Benjamin A. Ward/NRK.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Public service välgörenhetsarbete fortsätter i coronatider tack vare nytänkande

16.10.2020

På söndag ordnar NRK TV-Aksjonen, en traditionsfylld sändning som i år samlar in pengar till bekämpningen av plast i haven.

Men, förstås är det en del ting som inte är som vanligt, på grund av coronasituationen. I år har folk i Norge kunnat dela så kallade digitala insamlingsbössor, i stället för att som tidigare år knacka dörr i grannskapet.

Vibecke Østby, som leder projektet, säger att responsen varit överväldigande, och att det är ”rörande att se engagemanget i hela landet”.

Trots de annorlunda förutsättningarna så lovar programledarna en spännande tv-kväll.

”Årets TV-aksjon blir något annorlunda kan man ju säga, men ska jag vara helt ärlig så tycker jag först och främst att det är spännande… Vi kan heller inte resa så mycket ut i landet i år, men plast i havet behöver du inte resa längre än till närmaste strand för att se att vi måste göra något åt det”, säger Mikkel Niva, en av årets programledare.

Som bäst pågår också NRK P3:s systerevenemang – en 100 timmar lång direktsändning på radio, nätet och tv, till förmån för samma ändamål. Sändningen, som avslutas på söndag, går från Trondheim.

På samma tema kan också nämnas att SR P3:s motsvarighet, Musikhjälpen, som samlar in pengar till Radiohjälpen i Sverige, nu har en ort och en rubrik för sin insats.

Årets sändning har temat ”Ingen människa ska lämnas utan vård”. Den 14-20 december står den numera berömda glasburen och tillika radiostudion på Gamla torget i Norrköping.



Rebecca & Fiona. Foto: Mattias Ahlm/SR.

SR, NRK och Yle tar stafettpinnen i europeiskt radiosamarbete

15.10.2020

Europe’s Biggest Dance Show är tillbaka på radiokanaler runtom i Europa fredagen den 23 oktober. Miljoner lyssnare följer stafetten, ett samarbete mellan nio europeiska radiostationer.

Uppvärmningen sker hos Sveriges Radio P3, och därefter tar BBC Radio1 över. Sändningen återkommer senare till Sverige, med Rebecca & Fiona som gästartister.

Under kvällen landar sändningen också hos NRK P3, och den elektroniska musikfesten avslutas hos YleX i Helsingfors.

”Nu när klubbarna tvingas hålla stängt känns det hur lyxigt som helst att kunna ta festen hem till dig som lyssnar och bjuda på direktsänd dansmusik från Europas olika hörn. Sen kittlar såklart tanken på att få spela svenska hits för alla miljoner radiolyssnare på kontinenten”, säger Samir Yosufi, programledare på P3 i Sverige.



Atlantic Crossings delegation under Canneserie i veckan. Foto: Olivier Vigerie.

Atlantic Crossing såld till flera länder

14.10.2020

NRK:s kommande dramasatsning Atlantic Crossing är redan klar för flera tv-marknader internationellt.

Serien, som är en nordisk samproduktion mellan NRK, SVT, DR, Yle och RUV, hade världspremiär under festivalen Canneseries tidigare i veckan, och får nordisk premiär på NRK söndag 25 oktober.

Atlantic Crossing är producerad av Cinenord.

Nu har Beta Film, som agerar både samproducent och global distributör, säkrat avtal med italienska RAI, Magenta TV i Tyskland och Österrike, och Chérie 25 i Frankrike. Serien har även sålts till Ryssland, Australien, Litauen samt Grekland och Cypern.

Serien följer kronprinsessan Märtha, spelad av Sofia Helin, under hennes flykt från nazisternas ockupation av Norge, och hennes resa till att bli en nyckelspelare i världspolitiken genom sitt uppehälle i Vita huset.



Foto: EBU.

Yles Olli Sipilä fortsätter i EBU:s tekniska kommitté

13.10.2020

Yles chef för medieteknologi och distribution, Olli Sipilä, fortsätter i rollen som första vice ordförande i EBU:s Technical Committee.

Kommittén består av experter från EBU:s medlemsbolag och svarar för organisationens tekniska arbete, och lägger upp en tvåårsplan för utvecklingsarbetet på det tekniska området, bland annat.

BBC:s Judy Parnall omvaldes som ordförande för den tekniska kommittén, som höll sin första helt virtuella årskonferens den 6 och 7 oktober. SVT:s Per Björkman är en av medlemmarna i kommittén.



Foto: DR.

Nya Dr.dk gick i luften

12.10.2020

I en vecka har Dr.dk:s nya förstasida nu varit i bruk. Samtidigt som designen fick sig en omgörning, så tog redaktionen också i användning en ny publiceringsplan. Den innebär att förstasidan ”utkommer” fem gånger varje dag.

”Tidigare har vi redigerat förstasidan efter tanken om att användarna kommer in där hela tiden och närmast sitter och trycker F5 för att konstant se vad det kommit för nyheter. Det betydde att om man till exempel besökte förstasidan klockan 10 och klockan 14, så kunde man få helt olika bild av vilka dagens stora historier var. Men vi vet att 82 procent av de dagliga besökarna faktiskt bara besöker sidan en eller två gånger per dag”, säger Hans Christian Kromann, redaktionschef i DR Nyheder Digital.

Den nya förstasidan bygger på en publiceringsmodell som består av fem utgivningar per dag; klockan 6, 11, 14, 18.30 och 21. Varje utgivning har ett eget koncept, då användarnas nyhetsbehov skiljer sig mellan klockan 6 på morgonen och klockan 21 på kvällen.

Förhoppningen är att användarna ska uppleva förstasidan som mer fokuserad.

”Vi kopplar Dr.dk:s förstasida till DR:s strategi om ’värde framom volym’. Det vill säga, användarna ska uppleva att historierna är relevanta, att de stärker det stora gemensamma samtalet och demokratin. Historierna ska skapa värde för dem som kommer in på sidan”, säger Hans Christian Kromann.