Camillas klassiska

Var Mozart ett spralligt geni och Beethoven en dyster titan? Det är några av frågorna som ska besvaras i Camillas klassiska, en serie om klassisk musik där man vill undersöka människan och musiken bakom myten och sätta klassisk musik i nutidskontext.

Marianna Widmalm

Serien tar upp fem av de allra mest kända namnen inom klassisk musik samt, för att ge perspektiv på ämnet, en nutida kompositör.

”Publiken kommer att få höra en massa bra musik, få sig en hel del häpnadsväckande och oväntade historier till livs och träffa nordiska musiker, kompositörer och dirigenter i världsklass! Tevetittarna kommer också att få en hel del kulturhistoria som förklarar hur och varför musik hela tiden utvecklas och förnyas. Camilla Lundberg är en känd musikkritiker, författare och programledare i Sverige med en enorm kännedom om klassisk musik, och att programmets titel bär Camillas namn är ganska självklart eftersom det är genom hennes kunskap, erfarenhet och subjektiva tolkning vi får möta några av den klassiska musikens viktigaste kompositörer, bästa verk och skickligaste utövare. Det är hennes tankar, frågor och funderingar som ligger till grund för serien”, berättar seriens producent Carl Tofft.

I Camillas klassiska förenar Camilla Lundberg och Carl Tofft sina krafter för att ställa den klassiska musiken i ny kontext så att vi ska kunna se den med nya ögon och även höra den med nya öron.

Programidén tilldelades utvecklingsstöd av Nordvision 2014 och går i produktion våren 2015 på SVT.

Charlotte Myhrvold, kulturbeställare på NRK, har visat intresse för serien:

”Jag förväntar mig vackra program som tillfredställer en publik som betraktar sig som kännare av klassisk musik, men som också är ägna – de att väcka ett intresse hos den publik som är mindre intresserade av klassisk musik. Jag ser fram emot att få uppleva hur programmakarna sätter musiken i nya och kanske överraskande samman – hang så att vi både får lära oss något och underhållas samtidigt.”

Dagens referenser

I varje program ställs frågan hur man kan koppla den aktuella kompositören till nutiden, t.ex. vem som skulle vara dagens Stravinsky bland våra nutida filmkompositörer och hårdrockare.

När vissa klassiska kompositörer idag förknippas med allt från chokladkulor (Mozart) till nazismen (Wagner) är det lätt hänt att den musik de trots allt gjorde sig ett namn med hamnar i skym – undan. Serien behandlar därför även de allmänpopulära kopplingar de fått och vad dessa gjort för vår uppfattning om deras musik.

Ett hinder för de ovana?

I en serie som sätter klassik musik i nutidsspegel måste man naturligtvis ställa frågan till producenten om termen klassisk musik i sig är ett hinder för de ovana.

”Nej. Min erfarenhet är att det gene – rellt finns en stor nyfikenhet på klassisk musik. Men för många i spotify-generationen är det svårt att veta var man ska börja. Idag lyssnar ju de flesta på olika ty – per av symfonisk musik, framför allt i form av dataspels- och filmmusik. Om man jämför tex. Wagner eller Stravinsky med musiken i World of Warcraft eller Hobbit, känner man igen sig. Camillas klassiska kan vara en intressant länk mellan nu och då, något som jag tror många kommer att tycka är spännande”, berättar Carl Tofft avslutningsvis.

 

Camillas klassiska

Fem klassiker och en nutida kompositör

  • Mozarts ”Klarinettkonserten”, medverkande: Martin Fröst, klarinett
  • Beethovens ”Pianokonserterna”, medverkande: Leif Ove Andsnes, piano
  • Wagners ”Tristan och Isolde”, medverkande: Nina Stemme, operasångerska
  • Brahms ”Violinkonserten”, medverkande: Vilde Frang, violinist
  • Stravinskys ”Eldfågeln”, medverkande: Esa-Pekka Salonen, dirigent
  • Anders Hillborg, kompositör

Den sista episoden ägnas helt åt Anders Hillborg som bl.a. får svara på hur han som nutida kompositör kan konkurrera med de döda och vad som är klassisk musik idag.

 

Läs mera: Camillas klassiska på SVT.se