Borgen, Gabold og succesen, der ingen ende vil tage

Ingolf Gabold har i mere end 13 år siddet for bordenden, når der skulle sættes store dramaserier i gang i DR. Dramaserier som; Nikolaj og Julie, Krøniken, Ørnen, Forbrydelsen, Sommer, Livvagterne, Lykke og senest Borgen, er kendt ikke bare i Danmark men i hele Norden. Den 31. marts 2012 fylder Ingolf Gabold 70 år, og overlader bordenden til en ny dramachef, Piv Bernth.

Af Henrik Hartmann

Seneste succes fra DR drama er dramaserie Borgen. Trods det lokale udtryk og det særlige fokus på danske politiske forhold har Borgen allerede haft stor succes uden for Norden. Et forhold, der også har overrasket DRs dramachef:

”Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at Borgen ville blive så populær, at den ville starte med at vinde Prix Italia i 2011 og ende med dels at blive solgt til BBC, og muligvis blive remaked i en særlig amerikansk version i USA. Men det er jo egentlig skønt, at kunne tage så meget fejl med min erfaring og alder. Det er jo en god reminder om, hvor forsigtig man skal være med at låse sig selv fast i en forestilling. Men Borgen er jo så lokal, i hvert fald lokal på det politiske plan, derfor havde jeg ikke regnet med, at den kunne rejse så flot udenfor Norden.”

Når Borgen alligevel rejser så flot, så skyldes det ifølge Ingolf Gabold, at hvis et stykke dramatiks idé, indhold og form er global, så kan det tiltrække det internationale tv-marked, og når dertil kommer, at udtrykket (dvs. det særligt danske) er lokalt, så fascineres det udenlandske publikum åbenbart.

Det lokale konkrete udtryk i Borgen er for eksempel., at den danske statsminister ankommer til Folketinget (parlamentet) på cykel.  Det er så dansk, eller så nordisk som overhovedet mulig. Det lokale udtryk fascinerer åbenbart også uden for Norden.

Fem gange  Emmy på 10 år er verdensrekord

Siden 2002 har DR drama modtaget fem Emmyer. Ingen anden dramaenhed i verden har opnået dette unikke resultat.

”Du må godt skrive, at 2011 var det første år i 10 år, at vi ikke var nomineret. Altså i de år, hvor vi ikke har modtaget en Emmy, så har vi været nomineret. Det er selvfølgelig fantastisk, men også et hårdt og systematisk arbejde, og et samarbejde mellem en masse mennesker, og mellem tv og filmbranche.”

Hvis man vinder internationale tv – og filmpriser har man en større mulighed for at tiltrække international kapital, så man kan hæve ambitionsniveauet. Ingolf Gabold forklarer:

”Det bliver jo en selvforstærkende proces, hver gang man vinder priser, skaber det opmærksomhed. Vi har været dygtige at få flere udenlandske partnere med, og herved har vi kunnet sætte ambitionerne og productionsvalue højere. Det har gjort os i stand til at lave  bedre og flottere dramatik.”

Betydningen af nordiske tv dramasamarbejde

Det nordiske drama samarbejde har haft en stor betydning for DR dramas succes.

”De øvrige nordiske tv-stationer har været med i stort set alt, hvad DR drama har produceret de sidste mange år ved at gå ind med nogle helt nødvendige samproduktionsbidrag. Det gør, at vi lige kan lave tingene lidt bedre og sætte ambitionerne op hele tiden.”

Nordiske film og tv drama er populært

Nordiske film og tv-dramatik ser generelt ud til at klare sig flot for tiden. Broen har haft stor succes både i Danmark og Sverige og er nu solgt til remake i England/ Frankrig. Millenium-serien fik en Emmy i 2011. Beck og Wallander er stadig vældigt populære også uden for Norden,  og Forbrydelsen og Borgen har succes i både England og USA. Ingolf Gabold giver sit bud på en forklaring:

”Jeg tror, årsagen til denne store succes bl.a. skyldes den måde, vi har styret public service på, hvor vi på tværs af film- og tv-branchen samarbejder vældig tæt. Så har vi altså også meget dygtige tv– og filmfagfolk og gedigne produktionsselskaber i Norden. Vi taler jo ligefrem om ”Scandinavian fiction International”, som et samlet begreb: – tv-serier og film som en enhedskultur. Og så skal vi ikke glemme, at vi har en lang række dygtige skuespillere i Norden, som mestre alle tre medier: teater, film og TV, og som naturligt krydser grænser i Norden.”

Borgen

Borgen har selvsagt været en stor succes i Danmark. De mest kritiske bemærkninger faldt efter sidste afsnit af Borgen 2, hvor tv anmelder Henrik Palle fra dagbladet Politiken kalder Borgen for en sæbeopera:

”Man kan som dramatiker starte med en type og ende med en karakter. Men i Borgen har man valgt at starte med typer og fortsætte med dem som netop typer. De udvikler sig ikke rigtig, bliver ikke hverken klogere eller dummere”.
Ingolf Gabold er ikke enig;

”Det er jeg simpelthen ikke enig i. Vore personer udvikler sig, det gør de ikke i sæbeoperaer. Personerne i Borgen er ikke konstante karakterer eller typer. Men det er klart, at hvis vi skal kunne fange mellem 50 og 60 procent af seerne en søndag aften kl. 20, så vi er nødt til at skære historien til og fortælle den skarpt.”  

Borgen 3
Borgen 3 er i støbeskeen i DR drama. Jeg har spurgt Ingolf Gabold om, hvad Borgen 3 bliver for en slags serie.

”Det bliver jo stadig en serie om og med Birgitte Nyborg. Det er stadig en serie om en selvstændig kvinde og hendes dilemma med karriere, mand og børn.  Indholdet er stadig den politiske tematik, så på den måde ligner Borgen 3 de to første serier. Men udtrykket bliver lidt anderledes end vi har set, men mere vil jeg helst ikke komme ind på. ”

Fremtiden
Ingolf Gabold stopper som nævnt som dramachef ved udgangen af marts 2012. Herefter tager den nye dramachef over. Infolf Gabold bliver afløst afen af DR dramas meget erfarne producenter, Piv Bernth, som blandt andet er producent på Forbrydelsen. Hvad skal der så ske, skal udviklingen bare fortsætte, eller er DR drama nødt til at forny sig, hvis man stadig skal være lige så relevant om fem år?

”Vi vil gerne lave hverdagsdramatik. Den eneste måde vi kan forny vores søndagsdramatik på, er efter min mening ved så at sige forny den indefra. Altså forstået på følgende måde: Det er et kolossalt krav for en forholdsvis ny forfatter at lave 10, 20, eller 40 episoder af en times varighed til søndage på DR 1. Med de krav vi stiller, skal man være voldsomt erfaren. Vi vil derfor gerne opdrage vor nye forfattere i et format, der er kortere end en times varighed.  Forfatteren kan så træne på kortere tv-dramatik – færre episoder af en halv times varighed. Vi kan ikke umiddelbart lave fornyelsen på søndagsdramatikken. Publikum vil ikke finde sig i det. Derfor vil vi gerne lave flere slags hverdagsdramatik,” siger Ingolf Gabold.

For Ingolf Gabold har det været en stor inspiration at samarbejde med de øvrige nordiske dramachefer. Alle de nordiske dramachefer har som udfordring at skabe public service-dramatik. Det er svært på et tv-markedet, som på mange måder er underlagt mange kommercielle betingelser.

”Jeg tror, det er meget vigtigt, at vi i fremtiden i Norden tænker ”Scandinavian Fiction International”, altså tænker internationalt, men med et lokalt udtryk. De nordiske lande er præget af finanskriser og nedskæringer, så hvis vi skal opfylde publikums krav om super høj productionvalue, så skal vi finde internationale samproduktionspartnere og remake partnere. Der foregår tydeligvis en voldsom internationalisering af mediebranchen i øjeblikket, og vi har ikke råd til hver i sær at holde niveauet Derfor skal vi samarbejde endnu mere ikke bare på nordisk,  men på internationalt plan. Men mit råd til mine kollegaer er, at vi skal fastholde og udvikle det lokale udtryk med et globalt indhold – tv-dramatik, der kan forstås fra San Francisco til Beijing og fra Cape Town til Kiruna!”