”Bitre druer” dokumentaren – et forbilledligt samarbejde

Den afslørende historie om de slavelignende forhold for vinarbejdere i Sydafrika, i dokumentaren Bitre druer, er et skoleeksempel på nordisk undersøgende journalistisk samarbejde, når det er bedst, mener redaktør Fredrik Laurin fra SVT’s Uppdrag granskning (UG).

Henrik Hartmann
 
De seneste ti år er vinimporten fra Sydafrika steget voldsomt, især i Danmark og Sverige. I Danmark er importen steget med 78 % og Systembolaget i Sverige er nu den 3. største vinkunde i Sydafrika. Vin fra Sydafrika er billigt, forbrugerne er glade for det, men der er en bagside af medaljen.

Tom Heinemann, der er undersøgende journalist fra Danmark, har flere gange produceret dokumentarprogrammer til de nordiske public service bolag. Senest da han var i gang med færdiggørelsen af en anden programserie til Nordvision, fik han et tip om slavelignende forhold for vinarbejderne på flere sydafrikanske vinfarme.

Med udviklingsstøtte fra SVT og DR Sales drog han på research rejse til Sydafrika. Det han så og hørte, bekræftede hans historie. Arbejds- og levevilkår for vinbønderne var uacceptable. Han pitchede herefter historien for den undersøgende journalist gruppe i Nordvision, hvorefter han modtog produktionsstøtte fra DR, NRK og SVT, fra Danida (Dansk udviklingsbistand) og midler fra Nordvisions fonden.
 
Grundig research

Tre gange var Tom Heinemann og hans fotograf, Lotte la Cour i Sydafrika for at indsamle historier og dække hele vinfremstillingen; sprøjtning, høst og beskæring. Tom Heinemann fortæller:

”Da vi havde identificeret, hvor noget af den vin, der ender i Norden, kom fra, tog vi rundt og besøgte alle de relevante vingårde for at tale med tidligere og nuværende medarbejdere. Allerede fra begyndelsen oplevede vi, hvor vanskeligt det er, at få lov til at komme ind og filme. Alle steder blev vi afvist og vi var nødt til at arbejde med helt små kameraer for ikke at vække opsigt”.

Før den tredje og sidste produktionstur sendte Tom Heinemann spørgsmål rundt til alle de farme, han gerne ville besøge og interviewe ejerne. Svaret var larmende tavshed. Ingen af de ansvarlige ville møde TV-holdet.
 
Grundig sikkerhed

Sikkerhedsforanstaltningerne på den sidste tur var grundige bl.a. fordi SVT nogle måneder tidligere havde oplevet, at et par af deres journalister var blevet fængslet i Zambia, men også fordi det er ikke usædvanligt, at der sker overfald og overgreb på folk og journalister i Sydafrika. Fredrik Laurin, ansvarlig redaktør på UG, fortæller: 

”Vi udrustede Tom og hans fotograf med en projekttelefon, samt en ”tracking” funktion, som vi bruger i situationer, hvor der kan forekomme trusler eller hvor vi ved, at vi skal være ekstra påpasselige. De anvendte telefonen dagligt og rapporterede løbende om, hvor de var, og hvad der skete. Hjemme på redaktionen på UG i Göteborg overvågede vi trafikken fra projekttelefonen og var i dialog med dem om forskellige forhold”.

Særlig til sidst, da to af vinfarmerne – med det nationale vin-certificeringsmærkes mellemkomst – indvilgede i at mødtes med TV-holdet, blev situationen for alvor anspændt. De to vinfarmerne var tilsyneladende kun kommet for at true og skælde ud, og havde ingen hensigt om at medvirke i programmet.
 
Samarbejdet mellem dansk ekstern producent og Uppdrag granskning (SVT)

Fredrik Laurin på UG i SVT ser ikke nogen speciel forskel på, om projektet er in – eller outhouse, eller med en svensk eller dansk producent. Frederik fortæller:

”Vi følger et ret strikt, etableret mønster med redaktør, reporter og ”djælvens advokat”, som gennemgår hele manuskriptet linje for linje i fast standardiseret form, hvor alle fakta-oplysninger og kontroversielle forhold skal have en fodnote, med kilde og yderligere understøttende oplysninger”.
 
Stor debat i Sverige

SVT har været glad for historien om sydafrikansk vin og reaktionerne på dokumentaren skabte næsten større debat i Sverige end i Danmark. Fredrik Laurin fortæller:

”Vi har haft en meget stor debat i Sverige, også lidt usædvanlig for et UG projekt. En del af årsagen var, at Systembolaget og importøren, som også repræsenterer Robertson Winery, valgte en proaktiv pressestil og kommenterede og dementerede en række oplysninger, allerede inden vi publicerede. Det skabte en øget forventning til programmet og opmærksomhed i andre medier”.

Tom Heinemann er selv meget glad for dokumentaren og har brugt mere end en måneds efterarbejde på at blive interviewet af diverse internationale og sydafrikanske medier:

”Jeg tror, denne film kommer til at have en meget stor effekt. Vi kan allerede se nu, hvordan flere sydafrikanske instanser går ud og påpeger en lang række forhold i den sydafrikanske vinindustri, som er under al kritik. Mine lokale kontakter og fagforeningerne i Sydafrika siger til mig, at vor film er en ”gamechanger”, når det gælder at ændre arbejds- og levevilkårene til det bedre”. 
 
Opskriften på nordisk succes

Fredrik Laurin mener, det er nyttigt, at man i Nordvision kan finde ud af at samarbejde omkring så komplekse produktioner, som undersøgende historier trods alt er.

”I grunden er det jo bare positivt, når man har emner, som er universelle eller har tværnationale interesser, at vi kan samarbejde. Så kan vi gøre det billigere og måske bedre”, fortæller Fredrik og siger videre: ”Jeg synes personligt, at ”Bitre Druer” er et skoleeksempel på, hvordan det skal gøres”.

Bitre druer er Tom Heinemann´s femte nordiske samproduktionsserie på 10 år. Han fortæller:

”Jeg er opmærksom på, at de nordiske dokumentarredaktioner ønsker at have en national vinkel. Derfor er det vigtig både at have en god og universel historie, men også en historie, der indeholder tråde ud til to eller flere nordiske lande. Og så skal man som producent kunne levere historien modulopbygget, så hver dokumentarredaktion kan skræddersy sin egne nationale version af programmet”. 

Denna text finns också i Nordvisions årsrapport 2016 – 2017, från början på mars 2017.