Betraktelser från årets Nordic Kids Media Festival

Styrelseordförande för barnmediefestivalen ger en inblick i hur den första uppsättning av det nya evenemanget förlöpte.

Maria Karlsson Thörnqvist, styrelseordförande för Nordic Kids Media Festival

Den nionde september 2015 öppnades dörrarna för första gången för Nordic Kids Media Festival.

Festivalen är ämnad att bli en ny unik mötesplats för barnmedieproducenter från de nordiska länderna. Syftet är att skapa nätverk, att kompetensutveckla och inte minst att inspirera kreativa yrkespersoner.  

I fokus står public service-innehåll för barn inom radio, webb, sociala medier och tv. Festivalen har som ambition att framför allt lyfta fram det som är nytt, innovativt och oprövat i de olika branschgrenarna.

Nytt namn, nytt fokus

Ursprunget är Ebeltoft Festival som startade 1999 på filmskolan i Ebeltoft, Danmark, där deltagare från de nordiska länderna screenat, analyserat och diskuterat nordiskproducerade barnprogram under fem dagar. Allt sedan dess har festivalen arrangerats vartannat år i Ebeltoft.

Nu har festivalen flyttat till Malmö, bytt namn och tagit ett lite annat fokus än föregångaren. Tanken är att inte endast att blicka bakåt på det som redan har gjorts och diskutera detta, utan att också blicka framåt, tillsammans. Festivalen vill också bidra med inspiration från nordiska och internationella talare inom allt från nya tekniska lösningar, statistiska undersökningar kring målgrupper till filosofiska funderingar.

Dock utan att utesluta delningar av projekt med varandra – både misslyckanden och framgångar.

En lovande start känns det som, när nu den första festivalen är till ända, med god potential att bli en gemensam arena utifrån ovan angivna ambitioner.

Programmering och synen på barn

På plats var till exempel den inspirerande Linda Liukas, programmerare och berättare, som talade om barn och kodning. Hon delade sin övertygelse, om att tala och strukturera sitt tänkande så att en dator förstår det, kommer att vara en oerhört viktig framtida kompetens. Och att det kan vara en mycket kreativare process än vad många tror. Något som kanske framförallt flickor behöver uppmuntras till att förstå.

Professor Mats Trondman fick oss att fundera över vad ett barn egentligen är och när det är det. Är barnet ”a beeing” eller ”becoming a beeing”? Det vill säga, hur ser vi på barnet: Som någon som är ett barn eller som någon som är på väg att bli något annat? Ja, den tanken tålde att vändas på några varv.

Tabun och svåra ämnen

En stor källa till inspiration var så klart Suzanne Osten, regissör och barnfilmsambassadör, som talade om att våga utmana tabun. Hon visade bebisar som upplevde teater och det var fascinerande och intressant att följa varje huvudrörelse och blickriktning hos de små. Hon bjöd dessutom på en sneakpeak av sin nya film!

På samma tema som Suzanne fick vi också ta del av de olika ländernas sätt att producera material som ibland kan anses som känsligt för barnen. Våra kroppar och puberteten diskuterade i den ena salen och svåra ämnen i nyhetsprogram diskuterades i den andra.

En annan inspirerande talare var Maya Götz, Head of the International Central Institute for Youth and Educational Television, som drog in publiken i en mycket välkomponerad gissningslek, angående hur olika målgrupper reagerade på olika klipp baserat på gruppens ålder, kön och kultur. Inte många i salen som satte alla rätt.

Pris till Barnkanalen och NRK Super

Vi fick ta del av mediaforskarna Tina Skov Gretlunds och Lene Heiselbergs (DR) undersökning gällande barns vanor vad gäller användandet av olika plattformar. Mest överraskad blev man kanske över resultatet att de flesta barn faktiskt inte alls är så stora användare av sociala medier (Facebook, Instagram och Snapchat) som man faktiskt skulle kunna tro. Smartphones och plattor använder de däremot oerhört mycket, och det är en intressant tanke att själva plattformsanvändandet i sig, ibland blandas ihop med att vara aktiv på sociala medier.

I Unga radioteaterns upplevelse-workshop ”The Sound Room” fick man ett par lurar på sig och blev instruerad att gå in i ett rum och följa de instruktioner man fick i öronen. Under festivalen var det över 100 besökare inne i detta lilla rum, vilket jag kan tycka var ganska fantastiskt med tanke på att det tog en kvart av ens paustid och krävde en hel del engagemang. Själv blev jag berörd av upplevelsen och är spänd på att höra mer om hur workshopen tas emot av målgruppen framöver.

En annan höjdpunkt var förstås galamiddagen och prisutdelningarna. Jag hade den stora äran att få dela ut de båda priserna. Årets temapris Kids in Charge vanns av Barnkanalens Minimello, och Årets pris i Nordic Kids Awards vanns av NRK Supers Skilt. Båda pristagarna var oerhört lyckliga, och även rörda, och det kändes som ett stort privilegium att få överräcka de välförtjänta priserna!

Saker kan bli bättre

Som sagt var det en på det hela taget mycket lovande start, men självklart finns det, som i de flesta förstagångsprojekt, saker som kan göras bättre. Föreläsningar som skulle behöva bli mer pricksäkra och relevanta för den publik som deltar. Diskussioner som skulle kunna bli skarpare. Feedback är därför av största vikt och jobbet med att samla in denna pågår för fullt. Detta kommer förhoppningsvis att bidra till en ännu bättre nivå och träffsäkerhet tills det blir dags igen om två år.

Jag hoppas vi ses då!

 

Relaterat

Nordic Kids Media Festival