Att göra det omöjliga möjligt

Dyra program blir billiga med fungerande samarbete och stöd från Nordvision. Nordvisions mest långvariga samproduktion inom kultur har pågått sedan 2004 mellan DR, NRK och SVT.

av Marianna Widmalm

Samarbetet började i liten skala med att två systerredaktioner, Musikbyrån på SVT Malmö och Lydverket på NRK, bytte reportage och gjorde intervjuer till varandra. DR hängde på samarbetet när de startade sitt Musikprogrammet och deras dåvarande producent kontaktade Musikbyrån.

Samarbetet fungerade väldigt bra, redaktionerna lärde känna varandra och började diskutera större samarbetsprojekt via Nordvision. Efter en gemensam nordisk brainstorming föddes idén till Rock City.

Alla tre redaktionerna sökte Nordvisionsstöd till en äkta samproduktion, vilket innebar att varje bolag gjorde två program var men fick sex färdiga program att sända. Alla tre bolag versionerade programmen till sitt eget språk. Samarbetet blev väldigt framgångsrikt, Rock City producerades under 4 lyckade säsonger, men efter det hade alla ett behov av förnyelse och idén föddes till Hitlåtens historia/Moderne klassikere.

Första säsongen sändes januari 2010 och alla tre bolagen var med i samarbetet. Till andra säsongen hoppade NRK av från projektet men samarbetet fortsatte mellan SVT och DR som producerade tre program var. Hitlåten/Moderne är nu inne på sin fjärde säsong.

Det är pengarna från Nordvisions samproduktionsstöd (som alla bolagen mottagit) som gjorde det möjligt att producera ett så tidskrävande och dyrt kulturprogram.

Håkan Thörn, redaktör på SVT Malmö, och Anja Pil Overby, redaktör på DR Event, som har arbetat tillsammans i flera produktioner och säsonger berättar om hur det är att arbeta redaktionellt över landsgränserna.

“Till att börja med måste man ju säga att utan det nordiska samarbetet hade inte det här programmet funnits. Hitlåtens Historia eller Moderne Klassikere som de säger i Danmark är ett program som vi alla älskar att göra och som både publiken och tv-kritikerna uppskattar. Men det är också ett program som kräver mycket research, resor och redigering för att bli så bra som det blir. Utan att samarbeta och utan Nordvisions stöd hade ingen av kanalerna haft råd att göra det på egen hand. Det är faktiskt det viktigaste med hela samarbetet. Att alla vinner, SVT, DR och inte minst tittarna.” säger Håkan Thörn.

Att arbeta med en redaktion spridd mellan olika platser, som talar olika språk, och som inte alltid arbetar med programmet samtidigt är en rätt stor utmaning. Att det ändå fungerar beror enligt Anja Pil Overby på att man har samma jobb och ett välfungerande samarbete mellan de två ländernas redaktioner.

”Som journalist overrasker det mig stadig meget positivt hver gang jeg mødes med de svenske og norske journalister med samme job. Det er let og sjovt at arbejde sammen – fordi vi simpelthen taler samme sprog. Vi kan stadig kigge på hinanden i undren over underlige ord og misforståelser – sprogbarrieren er stadig en udfordring for mig. Men journalistisk tale vi samme sprog og er grundlæggende enige om stil, smag, vinkling, opbygning, fortællefacon, kildehåndtering osv. Og med vores tilgang til musikken er lige sådan. Musikjournalistik i DR har ikke været en stor prioritet de seneste år og derfor har de andre musikjournalister i Sverige og Norge her været nogle af mine mest interessante, klogeste og nærmeste kolleger.”

”Vi har holdt møder i Malmø og København med redaktører. Det indholdsmæssige har vi gjort i Malmø og på mails. Vi har haft en udfordring ifht produktion, da vores produktion af sæson 3 desværre ikke ligger samtidig, så SVT er nærmest færdige inden DR starter.” berättar Anja Pil Overby.

Serien tar upp en hitlåt per program där varje programs 30 minuter handlar om en enda låt. I programmet kan alla viktiga personer som skapade sången eller som bidragit till att låten blev en hit höras och berätta sin historia. En av redaktionens svåraste uppgifter är att researcha fram vilka låtar som fungerar för ett helt program. Håkan Thörn berättar vidare:

”Långt ifrån alla har en historia som håller för 30 minuter tv. Så story is king. Och drottning, och diktator också för den delen. Sen finns det ju andra aspekter att väga in. För det mesta så är vi överens om låtval, och kriterierna är förutom en bra historia ungefär så här:

Vi vill ha en mix av genres och låtar från olika årtionden i varje säsong och det ska vara moderna hitlåtar, det vill säga inte från 60- och 70-talen som redan är väldigt väldokumenterade”

Håkan fortsätter med att det viktigaste av allt är att artisten själv är tillgänglig och vill prata om någonting som tillhör det förgångna.

”Det handlar ju lika mycket om vilka vi kan få intervjua som vilka vi faktiskt vill intervjua. Och även om vi gör hyllningsprogram så är det inte det lättaste att få internationella artister att sätta sig i intervjustolen. Speciellt inte för att prata om en gammal låt. Ska man vara uppriktig så ser den nya musikbranschens verklighet ut så att många artister och skivbolag idag inte längre ser ett samband mellan tv-tid och intjänade pengar. Artisterna står inte i kö för att vara med i public service på samma sätt som för 10-15 år sen. De har sina egna kanaler ut i världen numera. Det betyder att vi får jobba hårdare och med det i åtanke så tycker jag att vi lyckats väldigt bra med årets uppställning av låtar.”

Avslutningsvis undrar jag vad Håkan tycker om att jobba med Hitlåten.

”Hitlåtens Historia är tveklöst det roligaste program jag jobbat med. Att få tid och resurser att grotta ner sig och gå till botten med något är verkligen en ynnest som musikjournalist i dagens läge. Och det hade inte varit möjligt utan Nordvision så tack för det.

Sedan tycker jag att alla avsnitt jag gjort har haft sin charm. Men det som genomgående har varit det häftigaste att se är vad som händer när en musiker får ett instrument i handen och får prata om det de faktiskt är bäst på. Att få se rutinerade proffs drömma sig tillbaka till när de skrev sin största låt med samma tinder i ögonen som ett barn som öppnar paket på julafton.”

SVT kommer att sända säsong 3 (6 program) i november. Vilka låtar som går i sändning är lite oklart just nu på grund av att SVT och DR inte är i fas med produktionen.