Arkivperlerne åbnes i DR

DR og COPY-DAN, en samling af danske rettighedsorganisationer har indgået en aftale om brug af DRs arkivmaterialer. Fra begyndelsen af næste år kan DRs arkivmaterialer bruges på alle DRs kanaler og platforme. Børneprogrammer, dramaklassikere og dokumentarudsendelser er blot få eksempler af programmer, som danskerne nu kan se frem til.

Med den nye aftale kan DR finde perlerne fra arkivet og præsentere dem i nye kontekster og sammenhænge på både dr.dk og som klip i udsendelser på alle tv- og radiokanaler.

DRs mediedirektør Lars Grarup er glad for, at det i løbet af de sidste fire måneder er lykkedes DR og rettighedshaverne i et tæt samarbejde at skære igennem en gordisk rettighedsknude, som parterne har kæmpet med i mere end 10 år.

– Det bedste af det hele er, at aftalen er indgået til alles fordel. Nu ser vi frem til at fortsætte forhandlingerne med rettighedshaverne, så vi kan få ‘Pakke 2’ på plads. Den vil gøre det muligt for os at lave nye temakanaler på både digitalt tv og radio. Den første kanal, DR har i støbeskeen, er en kombineret børne- og historiekanal, men vi kan forestille os mange flere kanaler, som vi vil elske at kunne tilbyde danskerne, siger Lars Grarup. 

Mange tilbud i sigte

DR går nu på baggrund af aftalen i gang med at udvikle en lang stribe tilbud. ‘Ønskelisten’ er det første projekt, DR går i luften med. Her får danskerne allerede i år mulighed for at påvirke, hvilke udsendelser DR først skal digitalisere og gøre tilgængelige på dr.dk.

Børnene får virkeligt noget ud af den nye aftale. DRs brede vifte af godt børneindhold flytter ind på dr.dk, hvor børnene – alene eller sammen med deres forældre – vil kunne gå på opdagelse.

På kulturfronten åbner den nye aftale også et væld af nye muligheder. For eksempel har DR snart premiere på et interaktivt forfatteratlas. Med aftalen vil interview-optagelser og portrætprogrammer fra DRs arkiver kunne indgå som en integreret del af atlasset, så brugerne bogstaveligt talt kan møde personerne bag bøgerne.

På sigt vil danskerne også få mulighed for at søge i arkivet, så de kan opleve tiden, holdningerne og ikke mindst sproget i en bestemt periode – eller for eksempel søge på et bestemt emne og få det belyst gennem skiftende generationers briller.

Fakta:

  • Aftalen griber ikke ind i eksisterende aftaler, men dækker alle områder, hvor DR ikke i forvejen har haft aftaler.
  • Aftalen gælder for alle programmer, som DR helt eller delvist har finansieret, og som er udsendt før den 1. januar 2007 – med musikradioprogrammer og oplæsning af bøger i deres helhed som eneste undtagelser.
  • Der er dog en såkaldt hold back-periode på 10 år for dramaproduktioner og oplæsning af litteratur og på seks år for øvrige programmer.

Kilde: DR Kommunikation