App för 100 dagar utan sprit

Yle har skapat ett program som belönar alkoholuppehåll och går in för att minska på spritkonsumtionen. Genom tillhörande applikation har användaren alltid med sig sin stödgrupp och tips i mobilen. Formatet är en fortsättning på de kampanjer som bolaget tidigare genomfört.

Av Kristian Martikainen

Nordvisionsfonden tilldelade 15 000 euro åt Yles projekt 100 dagar utan sprit hösten 2014. Konceptet är en kombination av mobilapplikation, innehåll på nätet och fem direktsända underhållningsprogram på tv. Programmet följer med hur väl fyra kändisar klarar av att avstå från alkohol i 100 dagar. Kändisarna är med för att samla in pengar till välgörenhet.

Utvecklingsstödet är ämnat till att göra en internationell version av appens prototyp och att testa användarupplevelsen på en liten publikgrupp.

“Vi har under flere workshops med olika sammansättningar jobbat med applikationen sedan början på 2014.  Vi har fokuserat framför allt på vad det är som engagerar användarna så mycket som möjligt. Vad gör att användaren vill vara aktiv dagligen och använda appen. Det har varit intressant att fundera vilka egenskaper som ska ingå och vad som lämnas bort”, berättar producenten Jussi Jormanainen från Yle.

 

Fortsättning på tidigare Yle-kampanjer

Yle har som ett strategiskt mål att producera ett mervärde för medborgarna och samhället.

”De kampanjer som bolaget genomfört under de senaste åren är en elementär del av detta. De både skapar diskussion om viktiga ämnen och lockar människor till att göra något åt saken”, berättar Riitta Jalonen, som varit beställare för Unga nu! i 2013, Använd hjärtat i 2014 och 100 dagar utan sprit.

Yle har också tagit lärdom av de tidigare kampanjerna. Unga nu! gjordes stort på tv, radio och alla plattformar, men nådde inte alla de uppställda målen.

”Fastän ämnet behandlades mångsidigt så blev helheten väldigt splitrad och lyckades aldrig mobilisera så många som det var tänkt. Därför görs 100 dagar utan sprit betydligt mer fokuserat med ett tydligt huvudprogram som ska engagera publiken”, säger Riitta Jalonen.

 

Innehåll i appen mellan direktsändningarna

100 dagar utan sprit är ett multiplattformformat för att minska på drickandet och de negativa effekterna.

Programmet erbjuder publiken en möjlighet till att förbättra sin hälsa, öka sin självkänsla och genom kampanjen delta i välgörenhet. Det finns ett starkt intresse för att mäta sina prestationer. Genom appen kan användarna följa med sin livsstil och sitt alkoholbruk på ett lättsammare sätt.

Mellan direktsändningarna på tv så skapas det innehåll som användarna får både online och i appen. Applikationen har ett nyhetsflöde över kändisarnas framsteg och misslyckanden, personliga inbjudningar till olika handlingar och inbjudningar till team, tips till fritidsaktiviteter och topplistor.

 

Alkoholuppehåll belönas

Liisa Akimof från Production House, som både har skapat formatet och producerar programmet för Yle, berättar att det är fråga om en väldigt ambitiös app. Den erbjuder användarna en möjlighet att utmana sig själv gällande sitt alkoholbruk.

”Användare kan bestämma sig för att inte konsumera alkohol under vardagar och lägga upp sina mål enligt det. Eller så kan man utmana sig själv att vara utan alkohol i 100 dagar. Det speciella är att man också kan utmana vänner och bilda team. Då man får poäng för sina egna och de egna teammedlemmarnas nyktra dagar, så sporrar det att sprida budskapet. Poäng utdelas också på basen av hur aktiv användaren är i appen. Då man når de mål man ställt upp för sig, så får man bonuspoäng. Poängen kan användas under tv-sändningarna, för att få meddelanden synliga i rutan och för att hjälpa sin favoritkändis som tävlar i programmet”, berättar Liisa Akimof.

Redaktionen har överraskats av hur intresserade människor är av att utmana både varandra och sig själva.

 

Se programmen på Yle Arenan