NRK: N12-drama uppmärksammas internationellt i vår

”So long, Marianne” kommer i höst och handlar om kärleksförhållandet mellan Leonard Cohen och norska Marianne Ihlen. Snart tävlar serien också i Series Mania.

Thea Sofie Loch Næss som Marianne Ihlen, med Alex Wolff, som spelar Leonard Cohen. Foto: Nikos Nikolopoulos/Redpoint/NRK.

Den nordiska dramapubliken kan så småningom se fram emot NRK:s ”So long, Marianne”, som lanseras i hemlandet till hösten. Serien är en del av Nordvisions dramasamarbete N12, där de nordiska public service-bolagen samproducerar tolv serier varje år.

Nu har ”So long, Marianne” tagits ut i huvudtävlingen till Series Mania, Europas största festival för tv-serier och som ordnas i Lille i Frankrike med start den 15 mars.

NRK-dramat utspelar sig på 1960-talet och har inspirerats av historien om kärleksförhållandet mellan norska Marianne Ihlen och den världskända artisten Leonard Cohen. De två möttes på den grekiska ön Hydra och deras förhållande kom att prägla dem båda livet ut, skriver NRK.

Serien är regisserad av Øystein Karlsen, som också står bakom omtalade succéer som ”Exit” och ”Lillyhammer”.

”Series Mania är den viktigaste festivalen för dramaserier i Europa i dag. Vi är väldigt glada och stolta över att ’So long, Marianne’ plockats ut till huvudprogrammet där. Det är en solid kvalitetsstämpel och kommer att leda till att serien uppmärksammas internationellt. Norska tittare kan se fram emot hösten”, säger Ales Ree, exekutiv producent i NRK.