Pohjoismainen tv- ja mediayhteistyö uusiin ennätyksiin

Vuosi 2014 oli Pohjoisvisiolle ennätyksellinen kaikilla mittareilla mitattuna. Pohjoismaissa esitettiin päivittäin keskimäärin kaksitoista uutta pohjoismaista tv-ohjelmaa tai uutisjuttua. Etenkin lastenohjelmat saavuttivat uusia virstaanpylväitä. Tehokas ja runsas yhteistyö selittää osittain vuoden poikkeuksellista tulosta, kertoo Pohjoisvision sihteeristön johtaja Kööpenhaminasta.

Kirjoittanut Ib Keld Jensen

Pohjoisvisio-yhteistyö ei koskaan aiemmin 55-vuotisen olemassaolonsa aikana ole ollut näin vahvalla pohjalla, kuin neljä merkittävintä mittaria nyt osoittavat.

Yhteistuotantojen määrä, ohjelmavaihto, arkistomateriaalin rajat ylittävä käyttö ja uutisvaihto ei ikinä ole ollut korkeammalla tasolla sekä erikseen että yhteensä mitattuna. Tämän lisäksi yhteistyö formaattien kehityksessä ja vaihdossa on ollut ennätysvilkasta.

Yhteensä 4 442 ohjelmajaksoa siirtyi vuonna 2014 pohjoismaasta toiseen, rikkoen aiemman 3 991 jakson ennätyksen vuodelta 2010. Tämä tarkoittaa että pohjoismaisia televisio-ohjelmia esitetään enemmän kuin koskaan aiemmin pohjoismaisilla yleisradiokanavilla.

Pohjoisvision pääsihteeri Henrik Hartmann kertoo, että poikkeuksellista edistystä selittää useampi tekijä.

“Kaikkien Pohjoisvisio-yhtiöiden rahoitus polkee paikallaan aikoina, jolloin sisältöä on tuotettava yhä useammalle alustalle. Samaan aikaan mediakenttä on suurten muutosten kohteena, kun isoista yhtiöistä, kuten Facebook, Youtube ja Google, tulee entistä merkittävämpiä toimijoita. Tämä on tiivistänyt pohjoismaisten veljeskansojen yhteistyötä ja nostanut esille, mitä voimme yhteistuumin saavuttaa.”

Kitkattomasti ja ilman turhaa byrokratiaa toimiva koneisto

Pohjoisvisio-yhteistyön lähtökohta on, että mitä enemmän kumppanit tekevät yhdessä, sen enemmän sisältöä luodaan samalla rahalla. Yhteistyö nojaa seitsemään genreryhmään (lapset, draama, asia, kulttuuri, nuoret, oppiminen ja tutkiva journalismi), asiaohjelmien ohjelmavaihtoon sekä Pohjoisvision sihteeristöön Kööpenhaminassa. Kyse on kitkattomasta koneistosta, jonka kyytiin on helppo nousta.

”Henkilöt eri yhtiöistä eivät koe olevansa keskenään kilpailijoita, vaan hyviä kollegoita, joiden kanssa he voivat jakaa ohjelmaideoita, strategioita ja pohdintojaan. Keskinäinen luottamus on korkealla ja mielestäni yhteistyö on runsaampaa kuin koskaan aiemmin”, sanoo Henrik Hartmann, muistuttaen että vaikka Pohjoisvisio-yhteistyö kasvaa, niin yhteistyötä koordinoi edelleen vain pieni kolmen hengen sihteeristö.

Lastenohjelmat suurin menestys

Merkittävin edistysaskel on tapahtunut lastenohjelmissa, jossa 650 yhteistuotantojaksoa vuonna 2013 harppasi aina 950:n vuonna 2014. Tämä vastaa lähes yhtä pohjoismaista lastenohjelmaa päivittäin – kolmessa Pohjoismaassa – vuoden ympäri. Henrik Hartmann kuvaa tätä räjähdysmäiseksi kasvuksi ja fantastiseksi tavaksi hyödyntää lupamaksuja.

Tiivistä yhteistyötä pohjoismaisella uutisrintamalla

Pohjoisvisio-kumppanuus pohjautuu periaatteelle, jonka mukaan jäsenet jakavat kaiken omistamansa. Käytännössä tämä tarkoittaa että DR:llä, NRK:lla, RÛV:lla ja Ylellä oli aivan yhtä monta uutisjuttua käytettävissään sukellusvene-etsinnästä Tukholman saaristossa kuin SVT:llä.

Yhtiöt voivat myös hyödyntää toistensa arkistoja ja käyttää joko kokonaisia ohjelmia tai osia niistä tekijänoikeuksien rajoissa. Yhteistuotannot ja ohjelmanvaihto on korkeimmalla tasolla ikinä ja sama pätee myös uutisvaihdon 3 200:n inserttiin. Vaihdettujen uutisjuttujen kasvu voidaan osittain selittää Nordif3-mediansiirtojärjestelmän käyttöönotolla sekä klippien kysynnän kasvulla yleisradioyhtiöiden nettipalveluissa.

Formaattiyhteistyö kasvussa

Perinteisten Pohjoisvisio-yhteistyön osa-alueiden saavuttaessa uusia virstaanpylväitä, niin sama suuntaus on myös nähtävissä verrattaen uudessa formaattiyhteistyössä. Pohjoisvision 50-juhlavuotena, vuonna 2009, sihteeristö julkaisi ensimmäisen kilpailun, jossa haettiin uusia formaatti-ideoita. Kilpailuja on tämän jälkeen järjestetty vuosittain eri genreissä.

Vuoden 2014 loppuun mennessä yhteistyön tuloksena on noin 40 formaattia, jotka ovat syntyneet yhdistämällä tarvittava rahoitus ja luovuus.

Merkittävimmät formaatit ovat ‘Jorden rundt på 80 tweets’ (NRK), ‘Labyrint’ (SVT) ja ‘Amigo’ (DR) sekä ‘Amigo Grande’ (NRK). Yksi on kuitenkin ylitse muiden: NRK:n ‘Teenageboss’, jossa teinit saavat vastuun perheen talousasioista kuukaudeksi. Formaatti on myyty kymmeneen maahan, joissain tapauksissa useammaksi kaudeksi.

Yhteiset alustat on uusin yhteistyömalli

DR ja NRK ovat kehittäneet ja operoivat yhteistä yhteisöalustaa kevyelle musiikille. Kumppanuuden tavoitteena on sivuston uusien toimintojen kehittäminen, kuten kappaleiden jakoa, ja toimituksellisten resurssien käyttöä yli maarajojen, jolla mahdollistetaan tanskalaisen musiikin laajempi näkyvyys Norjassa ja päinvastoin.

Yhteistyö sosiaalisessa mediassa

Vuonna 2014 pohjoismaiset yleisradioyhtiöt käynnistivät yhteistyön sosiaalisen median saralla. Pohjoisvisio-kumppanit tavoittelevat ammattimaisempaa sosiaalisen median käyttöä ja yhteisiä mittaus- sekä analysointistandardeja. Yhtiöt tekevät yhteistyötä hakeakseen kustannustehokkuutta, kuten myös muilla osa-alueilla, mutta myös verratakseen omaa tekemistään toisiin toimijoihin ja osaamisen sekä parhaiden käytäntöjen jakamista pohjoismaiden kesken.

“Tämän vuoden aikana on mielenkiintoista seurata yhteistä sosiaalisen median panostusta”, toteaa Henrik Hartmann. ”Jos meillä olisi parhaan asiantuntijaryhmän –palkinto, se varmasti myönnettäisiin pohjoismaisille sosiaalisen median toimittajille. He panostivat viime vuonna suuresti pohjoismaiseen yhteistyöhön ja tulevien vuosien näkymät ovat lupaavat”.