Stark ökning för streamade nyheter

DR:s coronarapportering är en stark orsak till att nyhetssändningarna hittar allt fler tittare på on streamingtjänsten DRTV. Men tjänsten har även utan draghjälp från coronainnehållet samlat till sig allt större skaror av användare. Det här och annat har vi uppmärksammat denna vecka.

Maria Yde är en av programledarna för DR:s TV Avisen klockan 18.30. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Stark ökning on demand för DR:s tv-nyheter


De fasta nyhetssändningarna har fått markant fler tittare under coronatiden. Det kan DR konstatera efter att ha undersökt den senaste statistiken.

Särskilt kvällssändningarna med namnet TV Avisen väcker de streamande tittarnas intresse på playtjänsten DRTV.

I oktober har siffrorna på DRTV för 18.30-sändningen stigit med omkring 86 procent, till 77 300. Även den senare sändningen, klockan 21, har ökar med 73 procent i förhållande till samma period senaste år.

DR konstaterar att siffrorna pekar på nya vanor hos public service-användarna, särskilt med tanke på corona-rapporteringen. Men även utan coronainnehållet upplever DR en allmän ökning av tittare på tjänsten DRTV.

Trots framgången med nyheterna på DRTV så ser fortsättningsvis omkring nio av tio tittare TV Avisen via klassisk broadcast på DR1.



SVT:s EM-studio i Paris 2016 med André Pops, Johanna Frändén och Daniel Nannskog. Foto: SVT.

Fortsatt fotboll på SVT


Nu står det klart att det blir fortsatt fotbollsfest på SVT:s kanaler i flera år framöver. EM år 2024 och 2028 kommer att visas av SVT och TV4.

”Alla rättighetsförhandlingar är såklart viktiga men denna förhandling var extra speciell eftersom det var första gången som UEFA sålde två Europamästerskap samtidigt, både 2024 och 2028”, skriver Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

Rättighetsköpet klingar väl med SVT:s mål om att samla folket till gemensamma upplevelser. Undersökningar visar att fotboll är den populäraste sporten i Sverige – enligt en enkät uppger 44 procent att de följer fotboll, antingen på plats eller via media.

Fotbolls-EM 2024 avgörs i Tyskland i juni och juli månad.



Gänget bakom nyhetstjänsten för barn, Yle Mix, samt den nya redaktionens ledare Kirsi Teräväinen. Från vänster: Santtu Natri, Kristian Broholm, Kirsi Teräväinen, Kiia Keskikylä, Meri Remes, Pauliina Toivanen och Jasmin Beloued. Foto: Silja Viitala / Yle.

Yle grundar nyhetsredaktion med fokus på unga


Yle grundar en egen nyhets- och aktualitetsredaktion för innehåll riktat till de unga, under 30 år gamla användarna.

Redaktionen, som kommer att bestå av omkring 15 personer, börjar sitt arbete i januari. Redaktionerna bakom nyhetspodcasten ”Takaisin Pasilaan” och nyhetstjänsten för barn, Yle Mix, kommer att ingå i den nya helheten. Det utlovas också helt nya innehållskoncept.

”Barn och unga har också rätt att få ny kunskap och nya redskap för att förstå världen. Uppgiften för vår nya redaktion blir att hitta nya former för berättande, så att vår journalistik kan nå dit, där de unga publikerna är. Unga vuxna förtjänar en journalistik som tar i beaktande deras sätt att använda media”, säger Kirsi Teräväinen, som kommer att leda den nya redaktionen.

Generation Z är infödd i det digitala och är krävande och kvalitetsmedvetna mediaanvändare, konstaterar Yles nyhets- och aktualitetsredaktions chefredaktör, Riikka Räisänen.

Den nya redaktionen ska därför, förutom dagens stora nyhetshändelser, särskilt ta fasta på ämnen som är relevanta för de unga användarna och som riskerar hamna i skymundan i det övriga nyhetsarbetet.



Foto: UR.

UR-serie utsedd till årets radioprogram


UR:s ”Hjärta och hjärna” fick utmärkelsen Årets radioprogram och vann Guldörat, då Radioakademin höll digital prisutdelning.

I programserien synar doktor Emma Frans och journalisten Maja Åström olika påståenden med hjälp av vetenskaplig fakta. ”Folkbildning med fniss”, som med all tydlighet går hem hos publiken, som Åström beskriver det.

”Det är fantastiskt roligt att ’Hjärta och hjärna’ tilldelas det fina och prestigefyllda priset ’Årets radioprogram’. Det visar att programmets ambition att på ett lustfullt och roligt sätt ta sig an vetenskap och forskning och göra det tillgängligt för den stora publiken, fungerar. Vi är otroligt stolta idag på UR över detta’, säger utbudschef Anna Rastner.