Podcast och familjeshow i samspel på NRK

NRK:s underhållningssatsning blir mångmedial i och med lanseringen av en podcast som diskuterar kommande avsnitt. Det här är något det nya inom nordisk public service-media som vi uppmärksammat den här veckan.

Programledaren för NRK:s nya podcast, Sarah Natasha Melbye. Foto: NRK.

Följ Nordvisions uppdateringar på Facebook.


NRK gör podcast om uppskattad familjeshow

Familjeunderhållningen Maskorama (Masked singer) får sällskap på NRK av en helt ny podcast. Den 21 oktober är det premiär för podden, som agerar som uppladdning inför, och sällskap under tiden som säsong två visas.

Inbitna Maskorama-fans deltar med kvalificerade gissningar om vilka som döljer sig bakom maskerna, det spekuleras och analyseras.

”Nu får jag dela alla mina tankar med gäster i studion och publiken i en egen podcast! Det här ska vara en plats där alla kan mötas, spekulera och le åt varandras teorier. Och jag vet lika lite som alla andra om vem som döljer sig bakom maskerna”, säger programledaren Sarah Natasha Melbye.



Anna Ingrisch. Foto: DR.

Genstart fortsätter segertåget med ny programledare

DR:s nyhetspodcast Genstart har vuxit sig till en digital succé sedan starten den 2 mars 2020.

Podden, som går på djupet med de stora aktuella frågorna, byggs i varje avsnitt upp till en välstrukturerad berättelse. Den har parkerat stabilt på danska podcasttoppens förstaplats, med omkring 640 000 streamar och nerladdningar varje vecka.

Nu får Genstart förstärkning i och med att Anna Ingrisch tar över programledarrollen den 1 december. Senast har hon setts som programledare på TV 2 News. Simon Stefanski, som är nuvarande programledare för Genstart, fortsätter som programledarvikarie och reporter på redaktionen.

Podcasten har prisats flera gånger sedan starten. Under Prix Radio förra året utsågs den till årets nyhets- och aktualitetsprogram.



Jonas Madsen. Foto: DR.

Tekniksatsning lär eleverna om cybersäkerhet

Eleverna i klass 7 och 8 i Danmark ska med hjälp av projektet Ultra:bit ta ett steg mot bättre cybersäkerhet.

Ultra:bit är ett femårigt utbildningsprojekt, och är ett samarbete mellan DR, Center for undervisningsmidler (CFU) och Astra. Det stöds också av Industriens Fond. Nio av tio skolor i Danmark deltar.

Under ett särskilt evenemang ska eleverna delta digitalt från det egna klassrummet, och de blir satta på prov kring kunskapen om cybersäkerhet, där de ska klara av utmaningar som värden Jonas Madsen delar ut under dagens gång.

”Vi vill vara med till att ge de unga en inblick i vad de ska vara uppmärksamma på gör att inte bli utsatta för hacking. Det finns ett hav av utstuderade sätt som kan användas mot oss alla – vuxna som barn. Det är inte skamligt att bli hackad, det kan hända alla. Vi vill gärna ge de unga goda råd och redskap för att undgå hackarnas fällor, för det är viktigt att vi alla kan ha en trygg digital vardag”, säger Morten Skov Hansen, chef för Ultra, Ramasjang och Minisjang i DR.

Den 3 november sätts elevernas kunskaper på prov. Oktober har utsetts till nationell cybersäkerhetsmånad i Danmark.

 



Axel Arnö. Foto: SVT.

Han leder dokumentär och vetenskap på SVT

Axel Arnö blir ny programchef för Dokumentär- och Vetenskapsredaktionerna på SVT.

“Vi lever i en tid då allt är en story. För mig är det ett privilegium att stå mitt i floden av programförslag, omgiven av människor som brinner för att dela sina historier”, säger han.


Äldre streamare ökar mest i Danmark

Streamingen ökar – det linjära tv-tittandet minskar. Så fortsätter det. Förra året såg danskarna i genomsnitt två timmar flow-tv dagligen, och de tittade på en timme streamat innehåll.

Åldersgruppen 71+ stod för den största relativa ökningen i andelen streaminganvändare.

Det här och mycket annat visar det danska Kulturministeriets årliga medierapport (PDF).