Ny krimpodd från SR P3 – därför lyssnar vi på podcaster

Kriminalrapportering och true crime är genrer som attraherar lyssnarna, inte minst i podcastformat. Nu har Sveriges Radios poddlyssnare ett nytt avsnitt av “P3 Krim” i veckan att se fram emot. DR:s medieforskare slår samtidigt fast att podcastanvändningen kommer att fortsätta öka, men hur länge håller sig betalmurarna borta?

Sveriges Radios nya podcast P3 Krim leds av Evalisa Wallin och Viktor Ahldén. Foto: Mattias Ahlm/SR.

Du hittar också nyheter varje vecka på Nordvisions Facebook-sida.



Podcastlyssnandet förutspås fortsätta öka. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

Lyxig egentid i podcasternas sällskap – snart bakom betalmur?

DR:s medieforskare Rasmus Kidde och Peter Niegel går i nyutkomna rapporten ”Medieudviklingen 2020” närmare in på vilka behov som podcaster fyller hos de danska lyssnarna, och vilka ämnen som egentligen går hem i podcastformat.

”Podcast är i övervägande grad ett personligt medium, där man lyssnar för sig själv och med sig själv. De sedvanliga kompromisserna, som ingås framför tv:n på fredagskvällarna eller när morgonradion är på finns inte när man lyssnar på podcast. Här skapas ett personligt rum av lyxtid med egna intressen på första parkett. Podcastmediet har på några få år gått igenom en drastisk utveckling – både vad gäller utbredningen av lyssnandet men också i förhållande till hur och vad det lyssnas på”, säger forskarna i medierapporten.

Kidde och Niegel tror att podcastlyssnandet kommer att fortsätta växa under de kommande åren, men de pekar också på troliga förändringar, där det generellt oftare kommer att kosta pengar att ta del av poddinnehåll.

”Podcastanvändarna har varit vana vid att alla podcaster är fritt tillgängliga, för alla och på alla plattformar. Det här är något som står i diametralt motsättningsförhållande till exempelvis tv-streamingmarknadens betalningsmodeller och silo-uppdelning. Men nu ser också podcastmarknaden ut att gå mot en verklighet där mer och mer innehåll potentiellt kommer att ligga bakom betalningsmur”, skriver de.


SR P3 storsatsar på den populära krimgenren

Mer kriminalinnehåll – så utvecklar Sveriges Radios P3 som bäst sitt podcastutbud. I januari har podden ”P3 Krim” lanserats.

Evalisa Wallin och Viktor Ahldén är erfarna krimreportrar med erfarenhet av både tv- och kvällstidningsjobb, och de två drar P3-satsningen som programledare. Varje onsdag släpps ett nytt avsnitt. Samtidigt blir Evalisa Wallin specialreporter inom samma ämne på kanalen.

De utmaningar vi ser idag med till exempel gängkriminalitet är ett samhällsproblem som drabbar många, inte minst unga. Det är en fråga som förtjänar gedigen journalistisk bevakning av landets vassaste kriminalreportrar”, säger Caroline Pouron, kanalansvarig för P3.

Veckans intressantaste brottsfall tas upp i podcasten, och redaktionen skapar innehållet genom att vara på plats vid rättegångar, möta poliskällor och få förstahandsuppgifter inifrån den kriminella världen.

Lyssnaren hamnar mitt i händelsernas centrum när programledarna initierat skildrar veckans intressantaste fall. Genom närvaro i rättegångssalar, möten med källor inom polis, rättsväsende och kriminella kontaktnät får publiken en sällsynt inblick i dagsaktuella och brännande frågor.

”Vi vill att lyssnarna ska få höra nya röster och förstå mer om i vilket sammanhang brott sker, att ge dem en unik inblick i de kriminella världarna”, säger Evalisa Wallin.



Foto: Sam McGhee/Unsplash.

Svenska Yle ska göra mer undersökande journalistik

Från och med årsskiftet satsar Svenska Yle mer på granskande journalistik utanför tv-kanalen Yle Fem. Fler avslöjanden och granskningar ska synas och höras på radio, på video- och ljudplattformen Yle Arenan, och på Svenska.yle.fi.

För att skapa resurser så minskas utgivningstakten för det granskande programmet ”Spotlight”, så att programmet kommer ut med ett avsnitt i månaden framöver.

På det här sättet kommer vi att kunna gräva i också sådant som inte nödvändigtvis fungerar för ett trettio minuters tv-format. Vi hoppas på att nå en bredare publik, i olika åldrar och livssituationer”, säger Heidi Grandell-Sonck, producent på Svenska Yles granskande redaktion.

Svenska Yle ska komma närmare kärnpubliken genom granskningar som direkt berör svenskspråkiga i Finland. Det ska bli podcastserier, dokumentärer på radio och kortare grävarbeten för Yle Arenan.



SVT utökar antalet lokalredaktioner. Foto: SVT.

SVT satsar stort på lokaljournalistiken

SVT:s satsning på lokal journalistik fortsätter. I år öppnas fyra nya redaktioner runtom i landet. Inom tre år ska bolaget ha utökat antalet redaktioner med tio nya. Det betyder att SVT har journalistisk verksamhet på 50 orter i Sverige.

”Förutom de nya redaktionerna kommer mer resurser också att läggas på specialsatsningar inom andra geografiska eller ämnesmässiga områden. Teman och platser kommer att variera, men tillskottet blir betydande och ska leda till en fördjupad journalistik. Dessutom rekryteras ytterligare fyra reportrar, placerade i norr och söder, med uppdrag att producera lokal journalistik till SVT:s nyhetsprogram som når hela landet, som Aktuellt, Rapport och Morgonstudion”, skriver vd Hanna Stjärne och Michael Österlund, programchef för lokala nyheter och minoritetsnyheter.

SVT har under de senaste åren med hård hand omprioriterat i verksamheten för att kunna satsa på lokaljournalistiken.

Som tidigare rapporterats så har SVT ett uttalat mål om att öka andelen egna nyheter, och trappa upp den granskande journalistiken.



Foto: Henning Bagger/Scanpix.

DR bjuder in till samvaro och motion under hela året

Var finns Danmarks bästa promenadstigar? DR sjösätter i dag, tillsammans med en rad samarbetsparter, projektet ”Sammen i bevægelse”.

DR hoppas att danskarna vill dela med sig av sina bästa motionsstråk och -erfarenheter, och målet är samtidigt att höja pulsen i landet – bokstavligt talat.

Genom att tagga inlägg med #danmarkgårsammen och #gåmed kan användarna delta, och på sidan danmarkgaarsammen.dk ges all information om kampanjen.

Projektet är ett led i DR:s mål om att skapa mer gemenskap. Promenadinitiativet är bara första delen av sex i försöket att uppmuntra till mer motion och coronasäker samvaro.

Del två har fått namnet ”Vores utrolige krop”, och kommer att testa människokroppen till det yttersta, även i laboratorium.

Läs fler nordiska public service-nyheter:

Nytt om public service vecka 3

Nytt om public service vecka 2