NRK: Flerkulturelle unge skal kunne genkende sig selv

Hovedkaraktererne har anden baggrund end etnisk norsk i en stribe af de seneste års ung drama-serier fra NRK.

Med en familj i ruiner blir 16-årige Ibo inslängd i en ny miljö. Där finns det bara plats till vinnare. Ur serien 16, producerad av NRK P3. Foto: NRK.

“Det, som overrasker mig mest, er i virkeligheden nok, at det overhovedet er interessant, at vi laver ung drama-serier med flerkulturelle hovedkarakterer. Hvorfor skulle det være noget specielt?”

Sådan siger Ingjerd Østrem Omland, der som NRKs chef for P3 har ansvaret for den række af ung drama-serier, som har skaffet NRK stor international anerkendelse.

“Unge med flerkulturel baggrund har som alle unge et behov for at føle sig stolt af sin egen identitet og genkende sig selv. Og det er superfint, hvis flere får indblik i deres hverdag, men det vigtige er, at vi afspejler en del af norske unges virkelighed, og det er ambitionen med disse serier,” uddyber Ingjerd Østrem Omland.

Jeg bliver tit spurgt, hvordan vi har fået adgang til de unges miljøer. Men der er ingen trylleformular
– Ingjerd Østrem Omland, chef NRK P3

En hovedperson med flerkulturel baggrund i en ung dramaserie er ikke desto mindre et relativt nyt fænomen. Først med en flerkulturel hovedkarakter var NRKs SKAM i fjerde sæson fra 2017, hvor Sana, en ung muslimsk norsk gymnasieelev med marokkanske rødder, forsøger at finde balancen mellem sin religion, kærligheden og sit norske teenageliv.

Siden har NRK bidraget med en lang række ungdomsserier med flerkulturelle hovedkarakter målrettet forskellige aldersgrupper.  ‘Lik meg ‘ er målrettet de yngste unge ned til 12 år, efterfulgt af ‘Norsk-ish’, som retter sig mod unge voksne i etablering og ‘Oslo Zoo’ som sigter mod de ældste unge helt op til 29 år.

Men også ‘Kongen av Gulset’ og serierne ’16’, ’17’ og ’18’ har hovedkarakterer med anden baggrund end etnisk norsk.

Ingen trylleformular

Serierne bygger på en grundig forresearch med interviews, forskning og tilstedeværelse i de unges hverdagsmiljøer.

“Jeg bliver tit spurgt, hvordan vi har fået adgang til de unges miljøer. Men der er ingen trylleformular. Bare en masse anstrengelser og så at bruge timer og atter timer til at lære dem at kende. Og du bliver nødt til at vinde deres tillid. I virkeligheden har vi gjort akkurat det samme, som da vi producerede ‘SKAM’, og som vi gør ved enhver serie.”

De unge er fremtiden, så lad os da række ud til dem og gøre serierne større
– Ingjerd Østrem Omland

Helt afgørende er det ifølge  Ingjerd Østrem Omland, at indramme de unges miljøer så realistisk som muligt. Det gælder sproget, betoningerne og slang, hvor selv en lille forkert drejning kan rykke alvorligt ved troværdigheden. Det samme gælder påklædningen og musikken.

“Derfor inviterer vi også unge fra målgruppen til eksempelvis at sprogtjekke manus. Jeg har virkelig nydt at opleve, hvordan de unge med stort engagement har været med til at skabe serierne, og hvordan, de har givet os adgang til deres egne universer. “


NRK:s serie “Lik meg”. Foto: NRK.

Ikke bange for fordomme

Selvom indvandring og integration er et debattema, der kan bringe følelserne i spil i alle Nordvisions-landene, så har det ikke været tilfældet i forbindelse med ung dramaserierne i Norge. Heller ikke selvom en af serierne kæder hovedpersonerne sammen med et bandemiljø.

“Man kan jo altid være bekymret for, at elementer bliver taget ud af kontekst og misbrugt. Men jeg er ikke vældig bange for fordomme, når vi viser det, som er ægte og på en måde sandt. Mit mål er at vise, hvordan virkeligheden er og skabe forståelse på det grundlag

Ingjerd Østrem Omlands erklærede mål er at lave serier i større skala ikke mindst hvad budgetterne angår.

“Jeg forstår virkelig ikke, hvorfor ungt drama skal være low budget. De unge er fremtiden, så lad os da række ud til dem og gøre serierne større.”

 

Eksempler med på NRK ung drama-serier med flerkulturelle hovedkarakterer

SKAM (Sana-sæsonen): Sana forsøger at finde balancen mellem sin religion, kærligheden og sit norske teenageliv

17-serien: Emrah er 18 og på vej ind i et farligt bandemiljø. Et hårdt ydre og penge betyder magt, og loyalitet er et absolut krav. (17, 18, 16 (premiere søndag 27. sept 2020) og så kommer fjerde ssæson, 19, foråret 2021)

Kongen av Gulset (s1 og s2): Jonis vil være toughest på fodboldbanen, den råeste damemagnet og den aller fedeste fyr på ungdomsskolen.

Skitten snø:  Han gør hendes liv til et mareridt. Sammen med venninderne lægger hun en hævnplan. Thrillerserie om frygt, ære og stærke venskaber.

Blank (sæson 2): Zehra Demirer 19 år og studerer farmaci på OsloMet sammen med sin bedste veninde Amina. Når hun ikke jobber eller studerer, er hun en ambitiøs DJ og bruger meget tid på at lave musik.

Lik Meg: Om venskab, udelukkelse og at høre til – og hvor langt nogen er villige til at gå for at blive populær.

Norsk-ish: Helin, Amrit og Fariba har stået så længe i spagat mellem to kulturer at de har fået kronisk lyskestræk. Heldigvis har de hinandene.

Oslo Zoo: Humordrama om en arbejdsledig akademiker, som i skjul ernærer sig ved at køre privattaxi i hovedstaden. (Denne serie gør ikke noget ud af, at hovedkarakteren er flerkulturel)