Nordvision täcker alla territorier med ny medlem i familjen

Ålands Radio och TV Ab är ny medlem i Nordvision. Därmed är alla territorier i Norden omfattade av det nordiska public service-samarbetet.

I studion hos Ålands Radio och TV. Administrativa direktören Emil Eriksson till vänster. Foto: Rasmus Olin, ÅRTV.

Då generaldirektörerna i de nordiska public service-bolagen måndagen den 9 november nickade ja till en ansökning från Ålands Radio och TV Ab om medlemskap i Nordvision, lade man samtidigt den sista pusselbiten i den nordiska kartbilden. Nu är varenda stad och ort i Norden omfattad av det nordiska samarbetet i Nordvision.

”Vi är glada att kunna säga välkommen till en ny medlem, så att vi nu med full auktoritet kan tala med en röst på vägnarna av samtliga områden täckta av public service i Norden”, säger Nordvisions generalsekreterare Henrik Hartmann.

De åländska öarna, som är en finsk ögrupp med självstyre och 30 000 invånare, blir den senaste och samtidigt minsta medlemmen i familjen. Ögruppen består av över 6500 öar och skär, och ligger i den nordliga delen av Östersjön, vid ingången till Bottniska viken, cirka 40 kilometer från den svenska kusten, och 100 kilometer från det finska fastlandet.

Vill ställa om organisationen

Administrativ direktör i Ålands Radio och TV Ab är Emil Eriksson. Han tillträdde i början av 2020.

Om bakgrunden till bolagets önskan om medlemskap säger han:

”Vi är en liten organisation, som producerar lokala nyheter, och vi står med de samma grundläggande utmaningarna som andra public service-tillhandahållare. Det handlar till exempel om utmaningar i förhållande till sociala medier, om att nå de unga och om teknikutveckling.”

Medlemskapet i Nordvision är samtidigt ett led i en ny strategi som bolaget utvecklade i somras.

”Vi har kommit fram till att vi måste ställa om organisationen från den klassiska radion till en mer modern mediaorganisation, inspirerad av bland andra Yle och Sveriges Radio. I samband med det kom vi fram till att Nordvision kunde vara ett bra ställe att söka inspiration. Att vi inte tidigare ansökt om medlemskap hänger nog ihop med att vi fått ny ledning som har letat efter andra möjligheter.”


Redaktionsträff på Ålands Radio och TV. Foto: Rasmus Olin, ÅRTV.

Blev självständigt 1996

Ålands Radio och TV Ab blev en självständig mediaorganisation år 1996 efter att under många år varit en del av Yles nätverk av lokalredaktioner. Åland besitter alltså självstyre och är en del av den finländska samhällsgemenskapen, på samma sätt som Grönland och Färöarna på motsvarande sätt hör till Danmark. Öriket är enspråkigt svenskt, till skillnad från fastlandet i Finland, som är tvåspråkigt.

Den administrativa direktören Emil Eriksson berättar att han personligen haft samtal med färöisk tv, som också är medlem av Nordvision, och som på många sätt möter utmaningar som man kan känna igen på Åland.

Generalsekreterare Henrik Hartmann påpekar att Ålands Radio och TV får möjlighet för att delta i samproduktioner och även får tillgång till gratisutväxlingar.

Vi kan positionera oss tillsammans

”Principen om att vi kan dela det vi äger kan Ålands Radio och TV Ab i hög grad få glädje av. Som jämförelse tar Färöarna emot 800 – 900 program per år, helt gratis. Det är inte mycket som är gratis här i världen, men Nordvisions gratisprogram kan man alltså handplocka som en del av medlemskapet”, säger Henrik Hartmann.

Han tillägger:

”Vi upplever dagligen nya krav som komplicerar distributionen. Det kan handla om krav på att kryptera internationellt innehåll, eller krav i förhållande till tredjepartsplattformar. Därför ger det också supergod mening att vi tillsammans kan positionera oss, så att vi kan försäkra oss om likvärdiga villkor, och att vi inte blir satta i motsättningsförhållande till varandra”, konstaterar Henrik Hartmann.

Fakta: Ålands Radio och TV Ab
 
Fakta om de åländska öarna:

Åland är en finsk ögrupp med självstyre, där befolkningen talar svenska. Huvudstaden är Mariehamn, som är öarnas enda marknadsstad. Efter Nationernas förbunds beslut år 1921 blev öarna en demilitariserad zon och sattes under finländskt styre, men med internt självstyre. De åländska öarna är en av få demilitariserade zoner i världen, och har sedan 1992 varit hem för ett fredsinstitut. Det officiella språket på öarna är svenska.Källa: Wikipedia
  • Självständigt bolag sedan år 1996
  • 25 medarbetare
  • Producerar radiokanalen Ålands Radio, tv-kanalen Ålandskanalen samt hemsidan www.alandsradio.ax
  • Distribuerar de egna kanalerna samt SVT, Sveriges Radio och Yles kanaler på Åland
  • Särskilt nyheter som handlar om sjöfart och liknande väcker stort intresse bland befolkningen
  • Årlig budget är 2,1 miljoner euro