Nordisk samarbejde skal bremse RUVs negative udgiftsspiral

RUVs udgifter til håndtering af streaming er steget voldsomt de senere år. Det skal et tæt samarbejde med SVT være med til at sætte en stopper for.

Digital chef hos RUV Baldvin Bergsson er glad for det nordiske samarbejde, og har især haft direkte fordele af samarbejde med SVT og NRK. Foto: RUV.

“Vi skal ikke nødvendigvis have nedbragt vores omkostninger. Vi vil bare gerne forhindre, at de stiger yderligere.”

Sådan lyder ønskescenariet fra RUVs digital chef Baldvin Bergsson, der alene sidste år kunne se RUVs omkostninger til streaming vokse med 14 procent. Og sådan har udviklingen været i flere år.

“Vi var nødt til at gøre noget,” siger Baldvin Bergsson.

Og hjælpen viste sig ikke langt væk, idet partnerne i Nordvision er i færd med at løse tilsvarende udfordringer.

Og nu skal et samarbejde med SVT være med til at bremse udgiftsspiralen.

SVT har udviklet eget netværk til at distribuere indhold, et såkaldt CDN, som er et geografisk distribueret netværk af proxy servere og deres data centre, som er i stand til levere høj tilgængelighed og performance til slutbrugerne. Netværket kan håndtere den stadig stigende streaming-mængde uden at distributionsomkostningerne fra internetudbyderne følger med i samme takt.

Vi kan se med friske øjne på det SVT har udviklet og stille nogle af de spørgsmål, man måske selv overser, når man selv er dybt inde i udviklingen
– Baldvin Bergsson, RUV

En kolossal hjælp

“Vi har fået mulighed for anvende det system SVT har udviklet. Samtidig har SVT bistået med ekspertice og det har været en kolossal hjælp for os,” siger Baldvin Bergsson.

Han tror og håber, at SVT også får gavn af samarbejdet.

“Forhåbentlig kan vi hjælpe på et andet niveau. Vi kan se med friske øjne på det SVT har udviklet og stille nogle af de spørgsmål, man måske selv overser, når man selv er dybt inde i udviklingen,” siger Baldvin Bergsson.

Seere fik ekstra-regning

Allerede op til VM i fodbold i 2018 stod RUV med en kapacitetsudfordring. Den tiltagende stremingmængde, belastede internettet på Island i et omfang, så nogle af udbyderne automatisk sendte brugerne til udenlandske netværk for at sikre forbindelsen.

“Men det betød, at nogle af vores seere kom til at betale for udenlandsk internetforbindelse, når de streamede islandsk tv på Island.

Baldvin Bergssom vurderer, at et ukendt antal brugere fik en ekstra regning på 2000 islandske kroner, hvilket svarer til små 100 danske kroner. For nogle brugere kan beløbet have været større. Det er der usikkerhed omkring, men en ting er sikkert.

“Det var selvfølgelig ikke holdbart, og slet ikke op til VM i fodbold, som vi vidste ville indebære en ekstra stor streaming belastning.”

Den udfordring løste RUV internt, så ingen islænding fik ekstraregning for at streame VM-fodbold.


Digitalchef Baldvin Bergsson. Foto: RUV.

Overtog NRKs player

Sidste år skiftede RUV player fra Theo til LUDO, som NRK har udviklet og siden gjort til open source.

”Vi fik ikke kun en bedre player, men vi fik også en bedre kontakt med udviklerne, som er ansvarlig for at opgradere servicen. Og netop fordi NRK besluttede at anvende open source, koster LUDO ikke noget for RUV,” fortæller digital chef Baldvin Bergsson.

I det hele taget er man hos RUV meget glade for Nordvisions-samarbejdet.

”Jeg tror, at vi har arbejdet sammen med alle partnerne på den ene eller anden måde,” tilføjer han.

Selve CDN-løsningen er fortsat under udarbejdelse.

“Der er stadig meget arbejde at gøre, men jeg håber, at vi kan nå at blive færdige i løbet af foråret.”