DR satsar stort på de unga med stärkt podcastutbud

Hälften av de unga i Danmark lyssnar på podcast varje vecka. Det är i den här verkligheten som DR nyligen lanserat sin ljudhelhet DR Lyd, och nu sätter bolaget full fart på utbudet av poddar för de unga och unga vuxna. Det här är något av det nya kring nordisk public service som vi uppmärksammar den här veckan.

Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

Du hittar också nyheter varje vecka på Nordvisions Facebook-sida.


Full fart på podcast för unga hos DR

DR lanserar ett stärkt podcastutbud för unga och unga vuxna i den nya ljudhelheten DR Lyd. Det här sker på en dansk poddmarknad i tillväxt – senaste år lyssnade hälften av 15-31-åringarna på podcast varje vecka.

”Ambitionen med vårt podcastutbud är att vara relevanta och tillgängliga för så många unga som möjligt genom att tala in i en igenkännbar, dansk verklighet. Det är en grupp med massor av olika intressen och önskemål, och vi gör därför en rad produktioner som förhoppningsvis ger många något som de kan identifiera sig med och spegla sig i”, säger podcastredaktör Tine Godsk Hansen.

Bland de nya podcasterna för unga finns till exempel ”Venner – med Kristine Sloth”, som har premiär nästa vecka. Programledare Sloth snackar med olika medverkande om vänskap och hur viktig sociala relationer är för våra liv och för välbefinnandet.

Till sommaren kommer också dramapodcasten ”Eksorcisten på Ærø” – en omarbetad version av Sveriges Radios ”Exorcismen på Eksjö” och därmed ett exempel på hur nordisk public service samarbetar om ljudinnehåll.

”Våra podcaster ska stå på ett fundament av positivitet, hopp och handlingskraft. Coronasituationen har varit tärande på många unga, och därför har vi också haft särskilt fokus på att skapa stabila gemenskaper, där lyssnarna är i gott sällskap. Det ska finnas plats för de svåra ämnena, men vi har som ambition att alltid sluta på ett positivt och inspirerande sätt”, säger Tine Godsk Hansen.



Foto: SR.

Starkt 2020 för svensk public service

Sveriges Radio, SVT och UR har lämnat in sina årsredovisningar för svensk public service år 2020.

SVT konstaterar att bolaget aldrig nått så många människor med nyheter som förra året, och speciellt har relationen till de unga användarna förbättrats. Direktrapporteringen om corona på Svt.se besöktes under året 128 miljoner gånger. Nya innehållskoncept, som hemgymnastik, lanserades, och lokaljournalistiken förstärktes ordentligt med nya redaktioner.

”2020 har varit ett dramatiskt år, ett annorlunda år och ett lärorikt år. Och tack vare publiken har SVT blivit ett bättre företag”, säger vd Hanna Stjärne.

Sveriges Radio har funnits på ett hundratal platser runtom i Sverige under året, och vd Cilla Benkö konstaterar att det – med popup-redaktioner och ny teknik – blir allt mindre viktigt var de egentliga radiohusen finns.

I publikmätningar säger 78 procent av de tillfrågade att de får ut ett personligt värde av att lyssna på Sveriges Radios innehåll, och 77 procent säger att bolaget bidrar till stor samhällsnytta.

”Dygnsräckvidden för P1 i FM gick upp med hela 17 procent, vilket motsvarar de bästa lyssnarsiffrorna i modern tid för kanalen, och ett förnyat P3 har samtidigt stoppat en nedåtgående trend. Svenska folket har under 2020 lyssnat mer på vanlig linjär radio från Sveriges Radio än tidigare, samtidigt som vårt on demand-utbud, med poddar och toppnyheter i Sveriges Radios app, hittar fram till allt fler”, skriver SR:s vd Cilla Benkö.



Foto: DR.

Rørbye Rønn: Techgiganterna största utmaningen

I en intervju med EBU säger DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn att DR:s nyutvecklade och tydliga strategi har hjälpt bolaget att göra val och prioritera under pandemin.

”När du väl befinner dig i en kris, som den vi var i med vår minskade budget, så blir du mer precis och medveten om vad som behövs, och vad som är ’nice to have’. Prioriteringarna blir tydligare”, säger Rørbye Rønn.

Hon säger att de stora tech-bolagen är den största utmaningen för DR, som hon ser det.

”Rollen och makten som techbolagen har, makten att kontrollera vem som har tillgång till danskt innehåll, vem som är en del av vilket sammanhang och hur människor samlas i ekokammare – dessa är de viktigaste utmaningarna som vi alla möter. Och jag tror det är extremt viktigt att alla av oss inser behovet av att regulera techgiganterna.”

Rørbye Rønn säger att reguleringen som diskuteras på EU-nivå är i en nyckelroll, och att ”vi alla måste arbeta på en nationell nivå också, för att påpeka risker och utmaningar och gå i dialog med politiker för att sätta fokus på de stora techbolagen”.


Näst bästa året hittills för det nordiska tv-samarbetet

Nordvision går starkt! Förra året blev det näst bästa någonsin för tv-samarbetets del. Hela 77 nordiska dramaproduktioner blev det för barn, unga och vuxna. Nu blir samarbetet ännu större. Redan nu är arbetet med 200 nya serier igång.

Nu kan du ta till dig Nordvision-året både genom vår digitala rapport och i fullversionen som PDF. Den digitala rapporten ger en rapp och bildrik insyn i några av alla de projekt som förverkligades genom det nordiska samarbetet under 2020.

Du kommer åt båda versionerna via den här länken.



Foto: DR.

DR ska hänvisa användarna till sina digitala plattformar

DR vill bli bättre på att hänvisa till sitt eget innehåll, också mellan plattformarna, och har därför skapat en helhet av guider för medarbetarna om hur det här kan göras ännu mer effektivt.

Det hänvisas och tipsas redan nu ofta i DR:s innehåll, men genom att strömlinjeforma sättet som det görs på, så ska det bli tydligare för användarna var de hittar mer intressant och relevant innehåll från bolaget.

Ett konkret tilltag är att DR ska hänvisa konsekvent till sina egna plattformar, DR Lyd för podcaster till exempel, och alltid till de digitala ingångarna först.

Guiderna är indelade enligt roller och primära plattformar: programvärdarna har en egen, och de som gör innehåll till Youtube och sociala medier har sina egna anvisningar.