Älgvandringen 2 – ännu större slow-tv från SVT

Samma koncept, men fler kameror, större område och – förhoppningsvis – fler naturnära upplevelser för publiken. SVT förbereder som bäst årets stora älgvandring, efter de goda erfarenheterna från senaste år. På grund av situationen med coronaviruset är startdatumet tidigarelagt till denna vecka.

Älgarna dyker (förhoppningsvis!) upp på SVT i vår igen. Foto: SVT.

Den stora älgvandringen, säsong två, kommer under våren utspela sig från samma plats som förra årets succé.

I grunden kommer upplägget att bli snarlikt det som gick hem hos publikens hjärtan senaste år.

Vi kommer däremot utöka antalet fjärrstyrda kameror, och med det följer att vi kan täcka en större yta av området som älgarna vandrar på. Totalt hamnar vi närmare 30 kameror.

Märkta favoriter gör comeback

Våra tre märkta älgar kan vi fortfarande se och följa även detta år med hjälp av det fina samarbetet med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Älgarna är nu tillbaka i sitt vinterområde och med hjälp av de märkta älgarna och förra årets produktion så uppskattar våra experter från SLU att det rör sig en otroligt stor mängd älg i detta närområde. Det är en av Sveriges mest älgtäta marker.

Den stora älgvandringen kommer starta sin sändning nu på torsdag, den 9 april, klockan 7 på morgonen. Vi sänder dygnet runt på SVT Play.

Slutdatum är satt till den 3 maj, förra året förlängde vi med 75 timmar eftersom publiken önskade det – så vi får se vad som händer i vår.

Responsen från media och publik har varit enorm, det här var ett programkoncept som föll publiken i smaken oavsett ålder.

Många skrev om den meditativa känslan, lugnet som infann sig och kärleken till djur och natur i Sverige. Man satt med morgonkaffet och upplevde att vi klippte mellan kamerorna för snabbt, och då hade vi legat med en kamera utklippt i ungefär två minuter…


SVT:s slow-tv-satsning fick mycket uppmärksamhet i nationell media förra året. Kollage: SVT.

Skolor och pendlare bland varierad publik

Skolor och förskolor visade det för att barnen blev så lugna.  Många använde älgvandringen som ljudmatta i sina hörlurar, man tog en promenad genom storstaden, och hade ljudet från älgvandringen i lurarna, vilket gav många en härligare upplevelse på promenaden på vägen till jobbet.

Vi fick också in många fina brev via e-post från människor som kanske inte har möjlighet eller av olika anledningar klarar av att ta sig ut i naturen. Här blev den stora älgvandringen som en levande tavla i flertalet vardagsrum.

Det var väl just det här som märktes så tydligt, hur människor idag i vårt samhälle längtar efter en lugn plats med det naturliga ljudet och bilden från en levande skog med ett rikt djurliv. Älgarna var såklart en stor del av tjusningen i upplevelsen – när får vi se dem? Hur många är de? Hur många simmar över älven?


Projektledare Johan Erhag. Foto: SVT.

Hoppas på innovativa upplevelser

Med den här vetskapen, en dedikerad publik, och förhoppningsvis många nya intryck så kommer vi att se om vi kan eventuellt bjuda på några nya innovativa händelser. Vi håller just nu på att se om vi kan locka publiken att stanna kvar lite längre även när mörkrets timmar faller.

Vad händer om vi riktar kameran lite uppåt, och öppnar upp för himlavalvet…

Vi kan få en enormt vacker stjärnhimmel där den ibland kan bjuda på norrsken. Tillsammans med IRF, Institutet för rymdfysik i Kiruna, kommer vi att försöka se hur vi kan slå våra kloka huvuden ihop.

Vi har även lokaliserat en järvlya som ligger söder om Kullberg, på hemlig plats. Här bor fyra eller fem individer. Området har även besökts av örn och björn.

Så – om tekniken och djuren är med oss, så är även det här något som vi hoppas att vi kan visa för vårens publik.

Se Den stora älgvandringen:
SVT Play

Även Yles publik kan se älgarna direkt:
Yle ArenanFler artiklar om Den stora älgvandringen:

Den stora älgvandringen – efterlängtad slow-tv på SVT

Slow-tv på SVT: Nu börjar älgvandringen!