Yles ungdomsserie #lovemilla vann i Berlin

Ungdomskomedin #lovemilla vann priset för bästa dramaformat. Serien är gjord primärt för webben.

Av Kristian Martikainen

Yles kortdrama #lovemilla röstades till bästa dramaformat under Eurovision Creative Days i Berlin måndagen den 15.9. Programmet riktar sig till en ung publik och är gjort för i första hand webbpublicering. Avsnittena är några minuter långa. Serien består av 70 episoder fördelat på tre säsonger. De korta berättelserna behandlar viktiga ämnen med både humor och stort hjärta.

#lovemilla har haft över två miljoner visningar på Yles VOD-tjänst Arenan. På Facebook har avsnittena haft fem miljoner visningar och över en miljon visningar på Youtube. Målgruppen i Finland består av 200 000 personer. Programmet gillas på Facebook av 54 000 personer och har 15 000 följare på Instagram.

Den unga publiken kan nås genom genreöverskridande samarbete
Formatet #lovemilla visar att det lönar sig att jobba mer över både medie, genre- och redaktionsgränser. 

– Med rätta samarbetspartners kan ung-redaktioner hjälpa dramaproduktioner att på ett naturligt sätt nå ut till den unga publiken på de plattformer de unga finns på. Det är också bra att påminnas om att en varm ton och viktiga teman fungerar bra för en ung publik som erbjuds tilltäckligt med rå cynism på andra håll, säger Liselott Forsman, ansvarig producent för drama på Yle.

Som ordförande för EBU:s fiktionsgrupp var Forsman själv på plats i Berlin, men deltog inte i röstningen som avgjordes av ca 45 representanter för EBU-bolag. Hon gläds över den klara segern och berättar att Yle jobbar redan med nästa motsvarande produktion, som hon kommer att berätta mer om under det nordiska dramamötet den 30.9 i Köpenhamn.

– Vi har ett spännande projekt för en ung och äldre publik som rör sig i spelvärlden på många verklighetsnivåer, avslöjar Liselott Forsman i det här skedet.

Den tredje säsongen av #lovemilla är tillgänglig på Yle Arenan från och med den 13 oktober. 


Relaterat

Yle Arenan (VOD): #lovemilla