Yles Sampo Mäkelä: ”De andra bolagens podcaster inspirerar till att testa nytt”

Med podcastmarknaden i fortsatt växt slipar nordisk public service ständigt sitt utbud. Sampo Mäkelä är ansvarig producent för audioutvecklingen på finska Yle. Som en del av Nordvisions nätverk för podcastcheferna i Norden fortsätter han vår intervjuserie där vi lär känna några av nyckelpersonerna i det nordiska samarbetet lite bättre.

Utendørs selfie av Sampo Mäkelä fra Yle

Yles Sampo Mäkelä. Foto: Privat.

Vilken var din egen senaste stora lyssningsupplevelse på podcast?

Jag har imponerats av många olika typer av innehåll under de senaste månaderna, och det är svårt för mig att sätta de här podcasterna i ordning enligt vilken som är bäst. Om jag ska nämna någon, så är det ”Sukuni murhamysteeri” (fritt översatt: ”Min släkts mordmysterium”) – en true crime-podcast där en journalist försöker att lösa ett mysterium: Mördade hennes släkting den finska kompositören Toivo Kuula?

Redan manuset gjorde ett starkt intryck, för att inte nämna slutresultatet.

Jag lyssnar på podcast under promenader, och ofta får jag betydande intryck och upplevelser när jag förstår något nytt eller när jag trivs i sällskap av en god historia.

När jag lyssnar på kollegornas podcaster så tänker jag på hur vi kunde lära av varandra.

Vad lyssnar du på just nu?

Jag lyssnar väldigt brett på olika typer av innehåll, delvis för arbetets del och delvis på fritiden: aktuella diskussionspodcaster, fakta-poddar som fördjupar tankegångarna, och olika sportpodcaster. Min konsumtion av ljudböcker är också i stadig växt, eftersom det är svårt att hitta tiden att sitta ner med en bok. Jag fick nya bluetooth-hörlurar i julklapp och de har varit i flitig användning!

Vilket exempel på andra nordiska public service-podcaster finns det som intresserar dig?

”P3 Dokumentär” har jag lyssnat på upprepade gånger. För arbetets del har jag lyssnat på DR:s och NRK:s podcastutbud brett, särskilt för att lyssna på vilken rytm om berättargrepp som används. När jag lyssnar på kollegornas podcaster så tänker jag på hur vi kunde lära av varandra och vad vi kunde testa.

Hur ser du på podcastmarknadens utveckling i Finland?

Som säkert är läget överallt så har podcastmarknaden varit het redan under flera år. Jag tror att marknaden blir allt mer professionell och konkurrensen om talangerna hårdnar. En delorsak till det här är att allt mer innehåll läggs bakom betalmur. Det att innehållsproduktionen blir mer proffsig gör bara gott åt hela podcastfältet, tänker jag. Man fokuserar bättre på innehållet och producenternas ansvar för detsamma blir mer synligt.

Och var hittar vi Yle i allt det här?

Yle har enligt mig en viktig roll i att erbjuda innehåll på bred front åt alla. Yle Arenan finns fritt tillgänglig för alla. Jag tycker det är viktigt att vi erbjuder och utvecklar olika typer av innehåll mångsidigt och till olika publiksegment. Jag ser det som att vi har möjlighet att utveckla hela podcastområdet och även lyfta fram nyskapande sätt att berätta historier, för alla att ta del av. Yle ska vara en aktiv spelare på podcastmarknaden.

Vad tänker du om podcasttrenderna för 2023?

Som jag nämnde så tror jag att fältet blir mer professionellt hela tiden, och det här innebär också bättre innehåll tekniskt sett. Jag vet inte om det där är en trend, men det är något som jag tydligt sett. True crime-innehåll kommer helt säkert att dra lyssnare även i år, och jag ser inte att mättnadsgränsen nåtts än. Det ser ut som att historia som ämne intresserar och jag tror också att de kommersiella aktörerna tar fasta på den här genren allt mer.

Sampos lista: Några podcastfavoriter just nu

  1. ”Pieleen mennyt historia” (En historia som slog slint)

En podd som går igenom mänsklighetens arvsynder.

2. ”Sukuni murhamysteeri” (Min släkts mordmysterium)

En lite annorlunda true crime-podcast där man går igenom ett mord som skedde år 1918.

3. ”Iltasatuja aikuisille” (Godnattsagor för vuxna)

”Någon ska också se till att natta de vuxna.” En podcast som du bara kan ha som sällskap och slappna av.