Yle-seminarium blickar in i public service framtid

Yle firar 95 år i september. Som en del av firandet bjuder bolaget in till ett framtidsseminarium. Det här är en av nyheterna vi uppmärksammat under den gånga veckan.

Foto: Yle.

Följ Nordvisions uppdateringar på Facebook.


Yle fyller år den 9 september 2021 – även 100-årsmilstolpen närmar sig.

95-årsdagen syns i Yles utbud under drygt en månad från slutet av augusti till september.

”Yle har varit närvarande i finländarnas liv genom årtionden och nu vill vi bjuda in alla att delta i födelsedagsveckorna. Vi har dukat bordet med bästa möjliga innehåll och det finns något för alla smaker”, säger vd Merja Ylä-Anttila.

Förutom tillbakablickar så ger ett seminarium den 9 september också en inblick i hur Yle och andra aktörer ser på public service under det kommande århundradet. Där deltar bland andra DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn och EBU:s ordförande Delphine Ernotte-Cunci.

Seminariet kan följas internationellt på Yle Arenan.


SVT har presenterat sina höstsatsningar

SVT har gett smakprov på några av alla de program som väntar tittarna i höst.

Bland dessa ingår flera nordiska samproduktioner – inte minst i dramagenren.

”En kunglig affär”, som släpps till jul, baseras på verkliga händelser och synar den hemliga relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och kung Gustaf V. Redan i augusti är det premiär för den mångbottnade spänningsserien ”Deg”. SVT lyfter också fram Yles dramaserie ”Frakt”, om internationell människosmuggling.

Alla dessa serier har samproducerats genom Nordvisions dramasamarbete N12.


Ny app för Yle Arenan på smart-tv

Yles användare tittar på Yle Arenan allt mer på sina smart-tv-apparater. Under 2020 ökade användningen med hela 100 procent, skriver Tanja Iikkanen, chef för Arenan.

Nu ska en ny användarupplevelse lanseras, med en ny tv-app som varit under utveckling under det senaste året.

”Innehållet lyfts fram tydligare, och det är enklare att välja och hitta. Vi vidareutvecklar live-avdelningarna; i gränssnittet går det nu att välja även avslutade program. Dessutom har vi gjort det enklare att välja bland programseriernas säsonger. I nästa steg tar vi med Arenans ljudinnehåll”, skriver Iikkanen.


Pris till Lilla Aktuellt för coronabevakningen

Under sommaren tilldelades SVT:s Lilla Aktuellt silver i Global youth & media prize för sin bevakning av coronapandemin.

Rapporteringen, som riktar sig till barn i åldern 8-12, har använt sig av SVT:s Duo-app för att interagera med barnen och skapa en inkluderande känsla.

”Redaktionen har gjort ett fantastiskt jobb med att ge relevant information, mildra rädslor och låta barnen komma till tals under denna pandemi”, säger Lilla Aktuellts projektledare Lowe Östberg.Foto: NRK Beta.

Bakom kulisserna på sommarens slow-tv

Hela 17 kameror, en landningsplatta för droner och en riktigt speciell mikrofon som tar upp ljud såsom vi människor uppfattar det.

Nu ger NRK en unik inblick i hur årets stora slow-tv-projekt, sommarseglatsen med skeppet Statsraad Lehmkuhl, har förverkligats.

Flera av kamerorna är fjärrstyrda, och NRK har till och med byggt ett eget system, Argus, för att kamerorna ska kunna känna igen och följa objekt i bilden.