YLE følger i sporet på NRK

Til sommer sender YLE live fra togrejsen fra Helsinki til Rovaniemi på den anden side af polarcirklen og bygger samtidig videre på de norske successer.

Af Ib Keld Jensen

Bergensbanen føjer endnu et kapitel til sin overraskende succeshistorie, når YLE til sommer sender direkte fra togrejsen mellem Helsinki og Rovaniemi i Lapland. Et natlig midsommerrejse, der lægger nye dimensioner til det norske koncept.

Undervejs møder den finske vært både celebrities og almindelige mennesker, og undervejs vises minidokumentarer om finnerne og deres tadtioner og fejring af midsommeren mens toget bevæger sig gennem smukke landskaber. Seerne kan følge med på et illustreret kort og to helikoptere med hydrostabiliserede kamaeraer følger den 12 timer og 30 minutter lange rejse.

Det er ikke kun Bergensbanen og efterfølgeren Hurtigruten, der har inspireret YLE. Allerede i 2009 var YLE medproducent på 24h, en tysk 24-timers dokumentar, som blev sendt forskudt.

Denne gang er  tysk og fransk ARTE medproducent på den finske produktion, som indebærer, at dokumentaren sendes i en otte timers version med tyske og franske grafikker og voice-over.

Desuden er der ambitiøse planer for bredt at inddrage sociale medier i det, der bliver en finsk folkefest.

YLE vil med faktabestiller Riitta Jalonens ord lade Bergensbanen møde 24h., så seerne både får følelsen af at være til stede på toget og samtidig får et rigere indhold.

Riitta Jalonen kalder konceptet for slow-tv og ser oplevelsen ved denne type tv-sendinger som ny og interessant for seerne.

“Det er på en måde som, når du rejser et fremmed sted. Du forventer ikke, at noget særligt skal ske, men du er der med alle sanser åbne, og ønsker at opleve noget overraskende. Noget du ikke vil gå glip af.”

Ambitionen for YLE er at lade Berlin24 møde Bergensbanen, så seerne både får følelsen af at være til stede på toget og samtidig får rigere indhold og små dokumentarer, der koncentrerer sig om fejringen af den finske midsommer.

Den norske programchef bag Bergensbanen og Hurtigruten, Rune Møklebust, NRK, har tidligere kaldt konceptet for meget billigt, da han med Hurtigruten fik 134 timers tv for to millioner norske kroner.

Med to helikoptere i luften vil Riitta Jalonen dog ikke gå så vidt:

“Så det er ikke meget billigt, men det er definitivt billigere end 13 timers dokumentar programmer,” som hun udtrykker det.

Läs en längre artikel om detta i Nordvisions årsrapport som utkommer i mars.