Web-drama i Nordvisionen

Der var drama i Nordvisionen den 1. september. Mord, sex og familieproblemer var i luften den dag i DR Byen. Men det hele endte med en hyggelig middag på restaurant ”Sult” i det indre København, da repræsentanter fra det nyetablerede netværk omkring web-sites til dramaserier havde første møde, hvor vi skulle diskutere og aftale, hvordan vi i fremtiden kan arbejde sammen omkring web-indhold til dramaserier fra DR, NRK og SVT.

Skrevet af Thomas Hedemann, DR Drama

Mord, sex og familieproblemer er nogle af de fælles træk, som ofte fylder i drama-serier. Og de fleste ved, at tv-serier som ”Forbrydelsen” og ”Krøniken” er populære blandt de danske seere, men også svenskere og nordmænd har gennem de senere år gættet med på, hvem morderen var i ”Forbrytelsen” på NRK eller “Brottet” på SVT – og ventet spændt på, hvad der nu skete i relationen mellem faren Kaj Holger og den maniodepressive søn Erik i den historiske saga ”Krøniken”.

I Danmark har vi – ligesom svenskerne – fået gåsehud af spændingen i Camilla Läckbergs historier, som ”Stenhuggeren” og ”Ulykkesfuglen”, og NRK’s ”Kodenavn Hunter” har også givet folk i Norden krimi til aftenkaffen.

Lækkert, dyrt og højt profileret
En af de største succeser i Nordvisionen er samarbejdet omkring tv-serier. Mange af tv-serierne er produceret med støtte fra en eller flere af de andre landes tv-stationer og også af NV-Fonden. Som en logisk konsekvens af den succes, forsøger vi nu at etablere et netværk mellem NRK, SVT og DR omkring produktionen af web-indhold til de store nordiske dramaserier. 

Hensigten er, at vi – ligesom i samarbejdet med tv-serierne – i fællesskab kan skabe større og bedre web-sites. For fælles for alle lande er, at pengene til web er små, men idéerne er mange. Og da tv-serierne er både lækkert, dyrt og højt profileret indhold, vil vi gerne give publikum web, som matcher den høje kvalitet i tv-serierne. 

Et første skridt på vejen
Nordisk drama-netværk havde første møde onsdag den 1. september i DR Byen. Repræsentanter fra DR, NRK og SVT brugte en dag på at vise hinanden, hvad vi laver i de forskellige lande, og på at snakke om, hvordan vi kan arbejde sammen. 

Og så handlede det også om, hvordan vi overvinder nogle af de barrierer, som der naturligvis er landene imellem. 

Netværket mellem os, der producerer web-indhold til dramaserier, er et første skridt på vejen. Et netværk, som både kan udveksle viden om, hvilke tv-serier, der bliver sendt og er på vej i de enkelte lande, men også konkret kan udvikle materiale og tekniske ”dimser” på Nordvisions FTP-server til fri afbenyttelse. 

På lang sigt håber vi, at vi, udover samarbejdet omkring tv-serierne, i fælleskab kan skabe fiktion kun tilegnet webbrugerne.