Unga och nyheter ett av höstens Nordvisionfokus

Augusti innebär i vanliga fall att samarbetshösten inom Nordvision drar igång med full kraft igen. I år är absolut inget undantag. En träff i september tar till exempel upp ett högst angeläget ämne: Hur få de unga att ta till sig nyheterna?

Some-akademin samlade experter på sociala medier i Stockholm i våras. Hösten bjuder på många nya möten.

DR står värd för mötet, som i september samlar deltagare från public service runtom i Norden till en heldag i Köpenhamn.

Christian Lindhardt är ledande redaktionschef vid DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter.

Han säger att samtliga nordiska public service-bolag står inför samma utmaning: De unga väljer bort de traditionella plattformarna.

”Men vi står ändå inte helt på bar backe, när det gäller att locka till oss unga användare digitalt. Faktiskt görs det riktigt mycket bra saker hos alla de nordiska public service-bolagen, och vi har tillsammans en massa goda erfarenheter – och dåliga – som vi gärna delar med varandra”, säger Lindhardt.


Goda idéer att ta med hem

Därför har mötet kring unga och nyheter kommit till. En gång om året samlas man för att byta erfarenheter.

”Dessutom visar vi varandra exempel på välfungerande digitala koncept riktade till de unga användarna”, tillägger Christian Lindhardt, och säger:

”Jag hoppas att höstens möte ska ge alla deltagare en massa goda idéer att ta med hem, och att det kan skapa grunden till ett ännu tätare samarbete mellan de nordiska länderna.”


Hur mycket personalisering är lagom?

På tal om digitala satsningar: Senare i höst, i november, samlas Nordvisions interaktionsmöte i Oslo. Ett ämne som det funderas mycket kring nu är personaliseringen av olika tjänster.

”Det nordiska samarbetet ger in fin inblick i bolagens strategier kring just personalisering, och erbjuder ett diskussionsforum där man öppet kan dela erfarenheter”, säger Eva Hagan, produktutvecklingschef med inriktning på personalisering vid NRK.

Personalisering är ett så pass angeläget ämne, att det även samlar bolagen till ett särskilt möte, i Helsingfors nästa vecka.

På frågan om vilken som blir höstens mest brännande fråga, svarar Eva Hagan:

”Ett av de viktigaste spörsmålen vi står inför är hur rekommendationsalgoritmerna ska implementeras i tjänsterna. Hur mycket, och var, ska publiken uppleva personliga innehållsrekommendationer ställt mot redaktionellt styrt innehåll?”

Hagan ser särskilt fram emot en genomgång av hur snacket går hos de andra bolagen.

”Vi hoppas ju på senaste nytt från de andra länderna”, säger hon.