Undersøgende journalistik i moduler

Inden for en uge sendes samme afslørende historie på DR, NRK og SVT – men i tre forskellige versioner. Grundmaterialet i programmerne er det samme, men visse elementer er udskiftet så programmerne fremstår mere nationale.

Dokumentarprogrammet ’Den bitre smag af te’ er det tredje afslørende dokumentarprogram i serien ’Flip the Coin’. Programserien er blevet til i et tæt samarbejde mellem den danske freelancer Tom Heinemann, norske Erling Borgen og de tre nordiske dokumentarredaktioner i DR, NRK og SVT.

Fra start af har det været hensigten at producere tre internationale tv-dokumentarer om globaliseringens bagsider under hensyntagen til de særlige nationale krav, som alle broadcastere stiller. I NRK skal programmerne indgå i ”Brennpunkt” og i SVT ”Uppdrag granskning” og i DR i dokumentarslottet kl. 20.00 onsdag i primetime

Tom Heinemann siger: – Rent praktisk gjorde vi det sådan, at vi kopierede simpelthen hele projektet over på et par harddiske, så alle tre lande havde lige muligheder for at se, hvad der lå på råbåndene, og samtidig kunne de se, hvad der var mit forsøg på at udarbejde en færdig film til DR1.

Tom Heinemann tror at denne produktionsmåde er én af vejene frem for nordiske samproduktioner: – Ved at tilbyde et fyldigt grundmateriale kan producenterne stort set få opfyldt alle de særlige nationale ønsker til et dokumentar i netop deres land.

Samarbejde tværs grænser og redaktioner

Det generer ikke Tom Heinemann at få sine dokumentarprogrammer klippet op og suppleret med nationalt indhold. Bare man har et tæt, fortroligt samarbejde, og kan bruge idéer og materialer begge veje:

– Det er et fint samarbejde vi har, og det er interessant at se, hvordan en dokumentar kan ændre totalt udseende og format, uden at fjerne de væsentlige detaljer fra selve reportage-rejser, der i alle tilfælde danner grundstammen i alle versioner.

Tom Heinemann tilføjer, at tilbagemeldingen fra både SVT og NRK har været overordentligt positivt. Han konkluderer, ar undersøgende og kritisk journalistik er en svær genre – særligt når der skal samarbejdes på tvær af grænser og redaktioner. Men nordisk samarbejde er noget, som godt kan lykkes, siger han:

– Vi har masser af gode internationale historier på lager, skulle jeg hilse at sige. Måske kan man tænke endnu større og få EBU med eller andre lande som co-producenter af hensyn til økonomien i fremtiden.

Se programmet ’Den bitre smag af te’:

  • DR: 26. november
  • NRK: 2. december
  • SVT: 3. december

Læs mere: Flip the Coin