Tv-streaming – en ny æra for tv-mediet

Nordvisionsfonden tildelte i forsommeren 2016 fire nordiske medieforskningsafdelinger et økonomisk bidrag til et forskningsprojekt om tv-streaming. Denne bevilling gjorde det muligt for de nordiske medieforskningsafdelinger at samarbejde i endnu et stort projekt, hvilket tidligere har vist sig meget frugtbart.

Af: Uffe Høy Svenningsen og Lene Heiselberg, DR Medieforskning

I de officielle tv-målinger i både Norge, Sverige, Finland og Danmark kunne vi se et fald i den tid tv-seere bruger på broadcast tv. Derfor ville vi gerne se nærmere på, om det fald skyldes en stigende interesse for at se tv via streaming-tjenester.

Undersøgelsen bestod af en spørgeskemaundersøgelse med ca. 7000 deltagere fra Finland, Sverige, Norge og Danmark. 

Et par af de generelle læringer, man kan uddrage af undersøgelsen, er, at:

  • Indhold fra streamingtjenester og tjenester som leverer korte videoer, når flere mennesker under 40 år end broadcast tv på en almindelig dag.
  • Broadcast-tv står stadig stærkt i den brede befolkning, men de under 40-årige foretrækker streaming fremfor broadcast
  • Streaming opfattes som værende mere belejligt, underholdende og mere skræddersyet til den enkelte end broadcast-tv
  • Brugerne ønsker især, at public service-udbydernes streamingtjenester er lettere at bruge og har indhold liggende tilgængeligt længere.
  • De udfordringer nordiske public service-udbydere møder er meget ens, så derfor kan man med fordel tænke i samarbejder f.eks. om rettigheder, streamingplatforme og indhold.

Der er selvfølgelig mange flere interessante resultater både på tværs af Norden samt på landeniveau. Hvis du er medarbejder i NRK, SVT, YLE eller DR, er du velkommen til at kontakte de lokale medieforskere for at få flere detaljer.

Kontakt:  

YLE: Anne Hyvarila

NRK: Iacob Prebensen

SVT: Martin Gunseus

DR: Uffe Svenningsen, Lene Heiselberg