TV på TV

DR:s nya formatidé TV-Quizzen är programmet som i quizform vill ge TV-mediet den plats i vår kulturhistoria som det förtjänar.

Marianna Widmalm

De flesta kulturyttringar har sina olika program i TV men TV-mediet självt lyser med sin frånvaro. Nu kommer detta svarta hål att fyllas i och med DR:s TV-Quizzen, ett program som kanske kommer att få sina nationella varianter i resten av Norden. Idén är ett kulturformat och DR tilldelades båda utvecklings- och produktionsstöd av Nordvision hösten 2014.

Ge TV den plats det förtjänar

Programidén TV-Quizzen är klassisk public service, att blanda kunskap med underhållning på ett sätt som gör att de allra flesta kan få ut något av det hela, både roas och lära sig något nytt. Vilka som tävlar är viktigt i programmet, det är meningen att alla som medverkar ska ha stor erfarenhet av TV-mediet.

Thomas Hedemann, producent på DR Kultur, berättar om TV-Quizzens struktur:

”Det är två lag som tävlar mot varandra i varje program men varje lag har en fast lagkapten under hela seriens gång. Lagkaptenerna själva är kända DRpersonligheter och kan väldigt mycket om TV. De bjuder in nya gäster till programmet varje vecka, kända TV-personer som alla har sin speciella områdeskunskap inom TV-världen, för att tävla i sina lag. I alla program testas quiz-deltagarnas generella kunskap om TV och vi dyker även ner och fördjupar oss i en specifik TV-genre i varje programavsnitt, som t.ex. drama, barn, mat, husprogram och nyheter.”

Lek och lär

Det är ingen hemlighet att folk tycker om quiz-program, mycket tack vare nöjet att sitta hemma framför TV:n och försöka gissa rätt innan de tävlande, och i TV-Quizzen kommer dessutom tittarna att kunna delta i högre grad än vanligt, på grund av interaktiviteten.

”På Facebook kommer vi att lägga ut en fristående TV-quiz där tittarna själva kan testa sin TV-kunskap. TV-Quizzen ska vara underhållande med hjälp av bra gäster och roliga och annorlunda arkivklipp. Men den ska även förbättra vår förmåga att uppskatta TV. Den ska göra tittarna lite mer medvetna om vilka redskap TV använder för att göra oss berörda, arga eller få oss att skratta. Varför upplever vi vissa scener i Brottet som obehagliga? Varför tycker vi att ett nyhetsankare verkar trovärdigt? Vad är det som gör underhållningsprogram som X-Factor och Vild med Dans så populära?” förklarar Thomas Hedemann.

Nordiskt kultursamarbete för publikens bästa

Kultur är ett högprioriterat område i public service och på grund av våra gemensamma värderingar i Norden är det lätt att samarbeta tvärs över landsgränserna, även om alla bolag också har ett särskilt uppdrag att värna om det egna språket. Nordvisions kulturgrupp är mycket aktiv och formatsamarbetet har också kommit igång på allvar. Just nu finns det omkring tio kulturformat som är tillgängliga för de nordiska bolagen.

Charlotte Myhrvold, kulturbeställare på NRK, ser stora fördelar med det nordiska samarbetet:

”I den intensiva konkurrenssituationen alla public service-bolag befinner sig i nu är det otroligt viktigt att vi som grannar och vänner har ett utbyte, lär av varandra och hjälper varandra med att producera innehåll som når fram till publiken. Genom vårt samarbete har vi möjlighet att erbjuda publiken en långt större och mer mångfaldig repertoar än varje enskilt land klarar att producera självt. Det är ett unikt samarbete vi har som vi bör ta vara på.”

De första åtta programmen av TV-Quizzen produceras under våren 2015 och har premiär på DR K den 23 april kl. 20.