Tre nya format sökes

Det kommer att anordnas tre formattävlingar i höst, då både kultur-, fakta- och unggruppen söker nya nordiska formatideer. Deadlinen för alla tre tävlingar är den 7 oktober.

Ung-gruppen sökte om extra ordinarie medel från NV-fonden för att ordna en formattävling och belv också beviljade 25.000 EUR för ändåmålet. Fakta- och kulturgruppen har ju sedan tidigare också decentrala medel.

Observera att det i samtliga fall sökes en formatidé, alltså något som kunde produceras i alla nordiska land. Såhär beskriver Ole Hedemann, programutvecklare på NRK det som särskiljer ett format.

“Et TV-format er et TV-program basert på en ide som i sin karakter er universell, og som kan gjenskapes og produseres i andre land enn opprinnelseslandet. For at dette kan kunne skje, må alle medvirkende (deltagere, programledere, fotografer, redigerere, producere etc) kunne byttes ut, uten at det gjør den nye versjonen dårligere enn originalen.

Et TV-format har faste rammer og en klart definert struktur som kan beskrives i en produksjonsbibel, med tydelige og gjenkjennelige elementer som kan gjentas mange ganger.  Elementer kan være manus, rekkefølge, studio design, lyssetting, «catch phrases», visuelle elementer, grafiske elementer, beskrivelser av karakterer og forholdet mellom disse, musikk, games, oppgaver – for å nevne noe. Idag kan også dual screen-løsninger og applikasjoner for smarttelefoner/tablets være en del av et TV-format.”

Ung-gruppen söker ett nytt ung-format som ska kunna produceras i alla länder. Man är ute efter en serie på 6-10 episoder á 30 minuter i en målgrupp på 15-30 år. Målgruppen ska kunna preciseras. Man är öppen för olika sjangrer, men undanber sig studio-, debatt-, drama- och sketchproduktioner.

Kulturbeställarna söker i sin tur ett bud på ett nytt kulturformat med en fångande premiss och med klara, enkla och dynamiska grepp. Det är utöver det viktigt att formatet är såpass flexibelt att det ger plats till de olika ländernas och kanalernas uttryck.

Faktabeställarna söker ett nytt faktaformat som ska kunna producera i alla nordiska länder, och som gärna ska kunna upprepas i flera säsonger. Målgruppen ska vara bred och inkluderande med ett speciellt fokus på 25-30 år.

Mer info om tävlingarna följer till hösten.