Teenage Boss – 8 år etter

I 2009 ble den første formatkonkurransen i Nordvision avholdt. Vinneren ble «Teenage boss» fra NRK. Siden den gang har formatet blitt produsert i flere europeiske land, og nå plukker NRK opp igjen formatet fra skuffen – tilpasset dagens medievirkelighet.

Av Øystein Espeseth-Andresen

Teenage Boss handler om familieøkonomi, på 16-åringen i familien sine premisser. Familiens tenåring får rett og slett ansvaret for alle inntektene en hel måned. Så er det opp til denne å forvalte pengene på den måten han eller hun mener er best.

«Vi er fortsatt tro mot ideen, men den er pusset opp litt, siden det har gått noen år siden det sist ble produsert», slår prosjektleder for Teenage Boss, Halvard Jakobsen fast om den nye versjonen av programmet.

Programmet hadde premiere 15. mars på NRK1 og da vil det være en kortere versjon enn den seerne stiftet bekjentskap med for noen år siden. 39 minutter er den nye lengden, noe programskaperne er godt fornøyde med.

«Vi har trimmet bitene av programmet som har fungert bra, og så har vi tatt bort noen ting som vi ikke synes fungerte så godt sist», forklarer Halvard.

«Innholdsmessig er programmet denne gangen enda mer spisset mot at det skal være 16-åringen som er hovedpersonen i programmet. Det skal være ut ifra 16-åringens perspektiv vi som seere får fortalt historien, og vi får komme mer under huden på hovedpersonene». 

Nye tider krever nye fortellergrep
Nytt av året er også at programmet ikke bare er et tv-program. Seerne får også et enda dypere dykk ned i en av deltakernes måned som familiens økonomisjef.

«Vi legger opp til en sidefortelling som skal publiseres daglig på nett, samtidig som serien går ukentlig på tv. Det er jo utfordrende å fortelle en 30 dagers fortelling på 40 minutter, og vi har hele tiden tenkt at vi kan fortelle så mye mer, så på denne måten så håper vi å gjøre det interessant på nett for alle de unge som vil kjenne seg igjen i disse problemstillingene», forteller Jakobsen.

«Vi har sørget for å produsere en god del mer innhold enn vi ville gjort til en vanlig tv-produksjon slik at vi kan bruke mer på nettet, og fortelle mer av historien. Planen er å publisere opp mot tre klipp hver eneste dag i en hel måned. På den måten får de som følger med, et helt nytt type innblikk i hvordan denne historien forløper seg.

Formater som reiser 
Etter at Teenage Boss vant formatkonkurransen har programmet reist til flere land i Norden. Yle og DR har nytt godt av Nordvisionssamarbeidet i denne sammenheng, og produsert sine egne versjoner, mens det i Sverige var TV3 som laget serien. Også utenfor Norden har programmet har gjort seg bemerket. Land som Italia, Romania, Tsjekkia og Ukraina, for å nevne noen, har laget og vist sine egne versjoner av programmet.

Interessen for formatet har også i det senere holdt seg, og skal vi tro NRK så er ikke siste formatrettighet for Teenage Boss solgt riktig ennå. Ole Hedemann, NRKs mann når det kommer til forvaltning av formater, herunder “Teenage Boss”, forteller om en stadig interesse: «I høst ble det laget en pilot i England, men jeg kan ikke si noe om hvem som har laget den. Men, det er klart om den skulle bli noe mer enn en pilot, samtidig som det lages en ny sesong også i Norge, så vil jeg tro at interessen for formatet vil ta seg opp», sier Hedemann. 

DENNE ARTIKKELEN ER SKREVET TIL NORDVISIONS ÅRSRAPPORT 2016. Rapporten kan lastes ned her.