SVT: Streamingen bland äldre har ökat 25 procent

Nya grupper har upptäckt SVT Play under pandemin. I åldersgruppen 50-70 har användningen ökat med hela 25 procent, konstaterar SVT:s vd Hanna Stjärne. Det här är en av de nordiska public service-nyheter som vi uppmärksammar den här veckan.

Foto: SVT.

Du hittar också nyheter varje vecka på Nordvisions Facebook-sida.


SVT: Äldre har hittat Play under pandemin

SVT:s dygnet-runt-rapportering om corona på Svt.se har på ett år besökts mer än 144 miljoner gånger. SVT:s 40 lokalredaktioner har spelat en viktig roll i bolagets omfattande bevakning av pandemin, konstaterar vd Hanna Stjärne.

”Corona har gjort att digitaliseringen har hoppat fram flera år. Nya grupper har upptäckt SVT Play under pandemin (användningen har ökat 25% i gruppen 50-70 år). Internationellt talar man om ”silver streamers” – medelålders och äldre som tillbringat mer tid hemma har kommit igång med streaming på allvar”, skriver Stjärne.

SVT planerar nu nya satsningar om ämnet, främst på kulturområdet. Året som gått har också för med sig nydanande sätt att involvera publiken i produktionerna.

”Nya tekniska lösningar har tagits fram som har gjort det möjligt för tittare från hela landet att vara med som digital publik i program som Allsången och Musikhjälpen.

”Fler upptäcker fördelarna med SVT Play, att kunna titta när man vill men också nya innovativa tjänster som ’Tydligare tal’ för de som ibland har svårt att höra vad som sägs”, skriver Hanna Stjärne.Marcel Mirzaei-Fard. Foto: Privat. 

Ny DR-podcast gräver djupt i coronavaccinerna

DR har lanserat en podcast om Danmarks coronavaccinering. ”Stikket dybere”, som den heter, leds av journalisten Marcel Mirzaei-Fard, som säger att han saknade en podcast om ”det avgörande kapitlet” om corona.

”Vi tillåter oss att vara nördiga och gå på djupet tillsammans med experter, och när man gör det så blir ämnet riktigt spännande. Jag förstår gott om en del säger att vaccinerna – de kommer när de kommer. Men det ska också finnas en plats för dem som gärna vill sätta sig in i det. Och det har inte varit svårt att få virologer och pandemiforskare att delta. De har också saknat de här diskussionerna på djupet”, säger Mirzaei-Fard.

Produktionen ser det som viktigt att diskussionen inte blir för intern, och samtidigt att stämningen är god och tonen rätt. Podcastmakarna anstränger sig hårt för att förklara vad saker och ting betyder, så att det inte skapas en stängd klubb för de särskilt vaccinintresserade.

Men det är okej att förvänta sig lite av lyssnarna också, säger redaktören Rikke Faurfelt, som vill att podcasten ska ge lyssnarna hopp.

”Det behöver vi som mediekonsumenter. Kanske är vi på slutrakan, men det är inte den slutraka som vi föreställde oss för ett halvt år sedan. Hur kommer vi tillbaka till ett normalt liv igen – det kommer podcasten med några bud på”, säger Faurfelt.Foto: NRK.

Norska sportstjärnor erbjuder träning i ny podcastserie

Under den gångna veckan lanserade NRK ett nytt koncept inom hälsa och motion: I podcasten ”Treningskompis” kan lyssnaren träna tillsammans med några av Norges största sportstjärnor.

Idrottsutövarna ger sina bästa träningstips, och samtidigt får lyssnaren lära känna dem lite bättre. Sammanlagt finns det 30 sessioner att lyssna på, och träningsnivån kan lyssnaren anpassa efter sin egen utgångspunkt.

Bland sportstjärnorna som medverkar finns Birgit Skarstein (rodd och längdskidåkning), Kjetil Andre Aamodt (alpint) och Ezinne Okparaebo (friidrott, sprint).Foto: Miikka Varila/Yle.

Rekordpublik för Yles uttagning till ESC

Finlands uttagning till ”Eurovision Song Contest”, ”UMK”, drog rekordpublik i år. Finalen, som sändes senaste lördag, sågs på Yle TV1 av 1,7 miljoner tittare.

Tävlingen återgick senaste år till att vara öppen, framom tidigare utformning, där Yle bjudit in bidragen. Tävlingen sändes även på Yle Arenan och i radiokanalerna Radio Suomi och Yle X3M, med kommentatorspår både på finska, svenska, engelska och ryska.

”’UMK’ var än en gång en fantastisk show och rekordsiffrorna känns fina. ’UMK’ görs med stor känsla och nu fick vi en representant för Finland som gör sitt till med samma stora känsla, som kommer att förmedlas till tv-tittare runtom i världen” säger tävlingens producent Anssi Autio.

Bandet Blind Channel vann omröstningen. Som mest deltog 42000 i chatten som samtidigt fanns på Yle Arenan.