SVT kombinerer flow og on demand på ny webkanal

I går den 23. april lancerede SVT en sand nyskabelse som personliggør tv-seningen på nettet og tager det bedste fra flow tv og fra Netflix. SVT Flow er navnet på den ny webtv-kanal.

af Ib Keld Jensen

Med bemærkelsesværdig hast flytter tv-seerne fra traditionel klassisk tv-sening og ud på nettet. Dét er en oplagt udfordring for alle bolag, ja for hele tv-branchen i disse år.

I går lancerede SVT sit bud på, hvordan man som bolag kan holde på seerne og møde den nye trend, som går i sikker retning mod, at seerne vil bestemme mere og mere selv.

I SVT Flow mødes on demand-tv med den klassiske tv-platform.

I praksis fungerer den nye webbaserede tv-kanal sådan, at seeren præsenteres for ti programpunkter, som kører i flow som på klassisk broadcast tv. Det kan være et mix af dokumentarer, korte nyheder og tv-serier, som kører kontinuerligt. Men seeren kan vælge at hoppe frem i listen, forlade listen eller selv søge efter andre programmer. Spillelisten vil variere alt efter hvilket tidspunkt man besøger kanalen, som det er også er tilfældet med de traditionelle tv-programmer. Der vil altså være et andet tilbud søndag morgen end fredag aften.

“Publikum kan lide at styre og vælge selv, men de kan også lide flowet, tv-platformen og at få forslag,” fortæller Lena Glaser, der er programdirektør for interaktive tilbud og platforme på SVT til Dagens Nyheter.

Over for avisen peger hun på, at mens SVT er stedet for broadcasting og desuden leverer on demand-tv på SVT Play, så er tanken med SVT Flow at udnytte rummet i mellem.

Efterspørgsel på frit valg

I løbet af relativt kort tid har on demand-tjenester som Netflix, HBO og Viaplay høstet mange seere ved at tilbyde film og tv-serier efter abonnenternes eget frie valg, og bolagene er fulgt trop med lignende on demand-tjenster. SVT Play har hidtil været SVTs direkte modtræk, og det bliver der ikke ændret på. Ifølge Lena Glaser vil SVT fortsat gøre alt tilgængeligt fra de lineære kanaler såvel som fra den nye tjeneste.

Men den stabile øgede efterspørgsel efter on demand fik samtidig med en nedgang i tv-seningen på traditionel tv SVT til at konkludere, at noget mere skulle til.

“Det begyndte vi at diskutere allerede for et års tid siden,” fortæller Lena Glaser, som har ambitioner om SVT Flow skal levere det bedste af to verdener.

Giver overblik over genrer

SVT Flow kommer til at byde på både på premierer på egenproducerede programmer, men også på genudsendelser af egne såvel som indkøbte udenlandske programmer. Nogle programserier vil være tilgængelige med alle afsnit og sæsoner, men iøvrigt er SVT Flow underlagt de samme rettighedskrav som SVT Play, hvilket indebærer at programmer vil kunne ses i en begrænset tidsperiode.

Tjenesten er nem at navigere rundt på, og den indbyder seeren til at vælge. Fra det aktuelle program har man hele tiden mulighed for at vælge frem og tilbage, og med et enkelt klik får man oversigten over alle programmer i en bestemt serie.

Dertil kommer en genreoversigt med ni genrer som livsstil, drama, musik og komedie, som giver overblik og de mange muligheder tjenesten giver for at vælge selv, hvis de løbende programmer i flow i falder i smag.

Mellem programmerne er lagt korte nyhedsudsendelser af blot halvandet minuts varighed for at tilgodese dagens tv-seer, der ofte veksler mellem to skærme. Ihvertfald i målgruppen som SVT beskriver som voksne midt i livet. Det vil sige i aldersgruppen 20 til 50 år.

SVT Flow finnes på svtflow.se