SVT går under ytan på spelindustrin

E-sporten har gått från att fascinera med stora vinstsummor, till att bli målet för undersökande journalistik. Inom flera nordiska public service-bolag görs satsningar på fördjupande innehåll. SVT Umeå har mångårig erfarenhet att luta sig mot när tv-huset nu går in för att belysa spelvärlden på nya sätt.

Spelindustrin omsätter miljarder varje år, och har en betydande andel följare i de nordiska länderna. I Sverige har SVT länge gjort innehåll kring till exempel stora spelevenemang, såsom Dreamhack.Foto: SVT.

Omkring 163 miljarder dollar per år. Det är den smått hisnande siffran för spelindustrins omsättning i världen, som presenterades nyligen under festivalen This Game i Aarhus, Danmark.

Det ska jämföras med de mer traditionella musik- och filmmarknaderna, som årligen omsätter 73 miljarder dollar – tillsammans.

Tomas Lindh, projektledare och programutvecklare vid SVT i Umeå, var en av festivalens deltagare. Det fanns goda skäl till det: Han har sett hur e-sport och gaming vuxit enormt de senaste åren, och SVT Umeå har en stark tradition av att bevaka just de här områdena.

”Jag tror inte att man längre kan blunda för hur många som engagerar sig i den här formen av kultur och underhållning. När vi ser på undersökningar bland unga, och ända upp till 40-50-åringar, så visar de att det här är en naturlig, och viktig, del av mångas vardag”, säger han.
 


SVT:s projektledare Tomas Lindh. Foto: SVT.


Potentiell storpublik i Norden

”Många” innebär i det här sammanhanget att till exempel omkring tre miljoner nordbor beräknas följa e-sport varje månad, och många fler har spelandet som en del av sina liv.

Det måste public service förhålla sig till, säger Lindh.

”Jag ser det som en naturlig utveckling att vi engagerar oss i det här ämnet. SVT Umeå var tidiga pionjärer när det kommer till e-sport och public service och sände bland annat från Dreamhack redan för många år sedan”, säger han.

SVT Umeå sitter således redan på kontakter, kunskap och erfarenhet kring e-sporten. Nu har tv-huset gått in för att vidareutveckla kunnandet för att kunna planera nytt innehåll.

”Jag tror att vi redan länge har haft en mognad för hur public service ska närma sig det här ämnet. Vi ska behandla det så som vi behandlar annat kulturinnehåll, med ny kunskap, grävande reportage och undersökande journalistik. På allvar helt enkelt.”, säger Tomas Lindh.


Nytt nordiskt undersökande projekt

Under Nordvisions senaste Fakta- och kulturmöte gjorde så SVT Umeå en pitch för ett projekt med arbetsnamnet ”Digital doping”. NRK, DR och Svenska Yle har gått in som samproducenter.

Som Tomas Lindh konstaterar: Public service har tagit stora kliv – bort från fascinationen över att du kan spela spel och tjäna stora pengar, mot att komma under ytan på industrin, och upptäcka maktstrukturer och missförhållanden.

”Det som är vår roll är att ge nya perspektiv, och ge en djupare förståelse för e-sport. Även i detta område så är det en fördel att vi inte är kommersiellt beroende, det ger oss möjligheten att lyfta de tyngre frågorna, om orättvisor kring kontrakt, om hur pengaflödet ser ut, och andra berättelser”, säger Lindh.

Förarbetet har redan gett resultat. SVT:s team har mött ensidigt positiv respons från enskilda, engagerade spelare, som gärna ger sin bild av saker som inte står helt rätt till.

”De uppskattar att public service vill träda in i den här världen, och att vi gör det ett sätt som tillför mervärde. Vi behandlar det som någonting viktigt, och vi tar det på allvar, precis som när vi undersöker andra frågor och ämnen. Det finns en vilja i communityn att berätta för oss. De tycker att det är viktigt”, säger Tomas Lindh.SVT Umeå har länge erbjudit innehåll om Dreamhack till sina tittare. Foto: SVT.


Överraskande enkelt hitta brister

Han blir inte förvånad om det kommer fram andra makter i arbetet, sidor som inte har något intresse av att låta public service avtäcka strukturer och pengaflöden i en industri som, konstaterar Lindh, inte haft tid att mogna på samma sätt som fotbollen eller andra mer traditionella sporter.

Det är ändå inget som får SVT att rygga tillbaka. Utvecklingen av nya spelinnehåll går vidare, och arbetet har redan hunnit överraska Tomas Lindh och hans kollegor.

”En rätt så ung sport har förstås barnsjukdomar rent generellt, men det överraskade mig att det var så lätt att hitta så många uppenbara brister i strukturerna. Det brukar vara svårare än så här att hitta skelett i garderoben.”

DR satsar på fördjupande spelinnehåll:

https://www.dr.dk/om-dr/nyheder/dr-skruer-op-daekningen-af-gaming