SVT fandt nye talenter på gaden

Et eksperiment med streetcasting gav helt andre typer af unge skuespillere til ny stor dramasatsning.

Af Ib Keld Jensen

Normalt er det unge svenskfødte hvide middelklassepiger med skuespillerambitioner, som har haft teater på linje, der fortrinsvis dukker op, når SVT inviterer til casting af unge dramatalenter.

Men scenariet var helt anderledes, da holdet bag den nye store teenagesatsning SVT Z, hev unge ind fra gaden under den store ugelange folkebegivenhed, Malmøfestival, i august 2017. Drenge og unge med anden etnisk baggrund var blandt de utraditionelle grupper af unge, som på stående fod tog i mod tilbuddet om fire minutters prøvefilmning og muligheden for at blive skuespiller.

“Ofte leder og leder man, så finder man måske én, man kan bruge. Men på Malmøfestivalen fandt vi masser af skjulte talenter, som vi normalt ikke ser til den almindelige casting, og de endte med at udgøre hovedparten af skuespillerne,” fortæller Maria Karlsson Thörnqvist, der projektleder og programudvikler hos SVT Børn og Unge.

Målrettet Instagram
Hun står i spidsen for SVTs helt store satsning, som i adskillige måneder har arbejdet med at komme så tæt som muligt på, hvad der rører sig inde i de svenske teenagere. I første omgang for at producere 24 testafsnit af hver et minuts varighed under navnet ’Din Story’ valgt ud blandt et væld af små historier om blandt andet kærlighed, kønsidentitet og mobning, som de unge selv har sendt til SVT.

Afsnittene var målrettet Instagram og blev i lighed med en julekalender vist hver dag fra den første december, og siden også lagt samlet på SVT Play.

”For mange unge er SVT Play ikke et sted, hvor de overhovedet går for at søge indhold, så en af vores store udfordringer er at finde ud af, hvordan de unge skal finde Din Story på SVT Play,” fortæller Maria Karlsson Thörnqvist.

Kærlighed hitter
SVT vil drive trafikken ved at lægge et afsnit om dagen på Instagram og skrive, at alle afsnittene allerede kan ses på SVT Play. Af samme grund har SVT sikret at afsnittene kan ligge på SVT Play et helt år.

”Vi vil at unge skal tale om indholdet med hinanden og det kan tage tid at få noget til at vokse mund-til-mund,” siger projektlederen.

I løbet af den første halvanden måned har hvert afsnit fået 25.000 visninger på Instagram og cirka 10.000 på SVT Play.

”Det er interessant, at det ikke er de samme klip, som går godt på Instagram og på Play. Det tror vi på hænger sammen med, at vi på Play også træffer en ældre målgruppe, end den vi retter os i mod. Det viser os, at Instagram virker til at fungere bedre som testvindue for os for at se, hvad som fungerer for vores målgruppe. Endnu kan vi ikke se, hvem der ser med på Play, kun antallet.”

Blandt de unge hitter historier om kærlighed og venskab stort.

Målet er langt format
Maria Karlsson Thörnqvist peger på, at analysen af Instagram ligger i hænderne på Instagrams analyser, og dermed kan hendes team ikke selv styre, hvor ofte målgruppen bliver eksponeret for klippet.

Målet er fortsat at teste i hele 2018 og producere flere små historier i løbet af året og grundlægge et hel lille bibliotek med unges forskellige historier. Siden er det planen at udvikle med dramaproduktion i længere formater med premiere i starten af 2019, hvis det går som Maria Karlsson Thörnqvist håber.