SVT får en ny programudbudsproces

Stort set alle programmedarbejderes arbejde i de nordiske bolag er afhængigt og berørt af udbudsprocesser. Nu spiller SVT´s ledelse ud med en ny model, som skal forbedre processen.

SVT har valgt en lösning med tre nivåer: basuppdrag, riktade uppdrag och öppna uppdrag. Den nuvarande uppdragsorganisationen, med genrechefer och programledning som beställare förändras inte med den nya modellen:

– Nu kommer vi att kunna ta kontinuerliga programbeslut närmare sändning. Vi vågar ta steget till en öppnare process eftersom enheterna numera visar en större precision i förhållande till budget, säger SVT’s PD Leif Jakobsson i Vipåtv.

Vipåtv skriver att den nya modellen bygger på att programledningen, i dialog med programchefer, arbetar med en löpande omvärdsanalys som under första kvartalet 2007 resulterar i en utbudsvision för 2008. 

– SVT har behov av ett samlat programutbud för att klara konkurrensen och vår nuvarande organisation stimulerar dialogen, fortsätter Leif Jakobsson.

Fleksibilitet som mål

Den nya progtamuppdragsprocessen betyder att där är plats för större fleksibilitet i organisationen.

– Nu har vi faktiskt möjlighet att vara fleksibla och inte tacka tvärt nej till lysande programuppdrag bara för att de råkar ramla vid fel tidpunkt då pengarna redan är utdelade. Vi kan vässa SVT’s utbud och intet kan vara viktigare, säger Joakim Sandberg från SVT Nord.

Leif Jakobsson säger att den nya modellen innehåller också förslag om hur SVT förbättrar beställarprocessen mot externa programbolag – SVT ska vara vara en tydlig public service-beställare.