Svensk hitserie går mobil

I syv sæsoner har SVT Malmö tillsammans med DR och NRK fortalt historien bag tilblivelsen af internationale tophits og mødt verdensnavne som Coldplay, Jay-Z og Metallica. Nu er programmerne skåret helt ind til benet fra 30 minutters til 3 minutters versioner for at nå seerne på mobilen.

Af Ib Keld Jensen

Med syv sæsoner og 42 programmer og en guldgrube af fortællinger om international hithistorie på lager, er det for ærgerligt, hvis det unikke materiale bare skal ligge og samle støv.

Problemer med rettigheder og et ønske om at tilfredsstille den øgede brug af mobile enheder har fået SVT til skære ned til ultrakorte versioner. Når SVTs Facebook- eller Instagramprofil får lokket seere ind på SVT Play, så bliver de kun hængende i gennemsnitlig 59 sekunder.

“Alle programmer er udbudt i 30 til 60 minutters længde, og det orker man ikke at se på i mobilen. Derfor var det på sin plads, at gøre kortversioner af serien for Play. 30 minutter kondenseret ned til 3 minutter, hvor vi genberetter samme historie pænt og cool billedmæssigt, så seeren hurtigt får det vigtigste og sjoveste i historien bag sin favoritmelodi,” fortæller producent Fredrik Norberg, SVT Malmö.

Det har været en udfordring at sære 90 procent af materialet fra programmerne, for at kunne nå ved på de ultrakorte versioner

“Man er nødt til at koncentrere fortællingen direkte om melodien, så alt baggrundsmaterialet om artisten skæres bort,” fortæller Fredrik Norberg, der helt bevidst har set bort fra alt rettighedsbeskyttet materiale i kortversionerne. Det betyder, at kortversionerne ikke er omfattet af tilsvarende begrænsninger som originalprogrammerne.

Stjerner deler på Facebook
I ‘Hitlåtens historie’ fortælles præcis, som programtitlen antyder, historien bag et internationalt tophit.

“På en kærlighedsfuld og nørdet måde, er vi gået i dybden med, hvordan deres hitmelodier blev til. Og i fortællingen om de små detaljer træder et endnu større billede frem. Om populærkulturen, samfundet og menneskene bag musikken,” fortæller Fredrik Norberg.

SVT har mødt verdensnavne som Nena, Jay-Z og Metallica, og ved Ariana Grandes mindekoncerten for Manchester-ofrene stillede Oasis op med ‘Don’t look back in anger’ og Coldplay med ‘Viva la vida’. Begge er tophits som SVT har fortalt historien bag.

“Flere af artisterne har tippet deres fans via Facebook og Twitter, og når det sker eksploderer interessen nærmest. Vi får også en del henvendelser i kommentarsporet blandt fra folk, der vil have den svenske speak oversat til engelsk,” fortæller Fredrik Norberg.

Foreløbig 15 kortversioner
Foreløbig har SVT kondenseret 15 af de 42 programmer, men står det til Fredrik Norberg, så bliver alle de hidtil viste 42 programmer transformeret til en mobilversion.

“Det tager to dage at gennemse programmet og skrive et nyt manus og med speak og grafik kan man gøre en tre-minutters version på tre dage. Det er ikke specielt dyrt, så vi håber på at få penge til alle programmer”.

SVT har allerede optaget sæson 8 og 9, hvor svenske tophits som ‘ The final countdown’ med Europe og ‘Moviestar’ med Harpo kommer i fokus. Men også indslag med Guns n’ Roses og Plastic Bertrand er i kassen. Om alt går vel vil også disse programmer blive kogt ned til tre-minutters versioner.

Se serien selv i SVT Play