Svensk dukkeshow vækker begejstring

En melodikonkurrence for dukker lavet af toiletruller er blevet en bragende succes for SVTs Barnkanalen med bidrag fra op mod 10.000 svenske børn. Fantastisk idé, lyder det fra de nordiske kolleger.

Af Ib Keld Jensen

Sjældent er en børnetv-idé blevet modtaget med så stor begejstring. Barnkanalens Minimello knækker koden og bringer tv for de mindste ind i fremtiden ved at engagere børn i stort tal og fremelske deres kreative sider. Kollegerne på nabokanalerne er begejstrede for SVTs dukkeshow.

”Jeg så indspilningen i 2011 og jeg tror aldrig jeg har set noget, der var så godt. Det er interaktivt, kreativt og det engagerer børnene på en vældig god måde. Helt fantastisk, faktisk.”

Sådan siger redaktionschef for småbørn Ingrid Hafstad. Hendes kollega i NRK kanalchef Nils Stokke supplerer:

”Hele formatet er vældig, vældig godt.  Det rummer så mange vigtige elementer og bruger børn, musik, involvering og deltagelse sammen på en helt ny måde,” siger han.

Redaktionschef  Petra Holm fra svenske del af YLE er også begejstret. ”Det er et fantastisk projekt. Vi følger interesserede med i udviklingen,” siger hun.

Minimello kører på sin tredje sæson hos SVTs Barnkanalen, og det er børnenes egne fantasifulde artister som konkurrerer. Via webben afgør seerne hvilke melodier,  som går videre i konkurrencen og hvem, som vinder til slut.

I alt har SVT i løbet af de første to sæsoner modtaget op imod 10.000 dukker kreeret af toiletruller, som hver især fotograferes. De mest populære kommer til at spille hovedroller som artister i melodifestivalen, men også mange de øvrige dukker ender med at dukke op på skærmen som publikum. Derved kan de små seere meget vel få øje på deres egen kreation, da publikum skifter undervejs. Programmet gør det muligt for børn ned til 6-8 års alderen at være med. Til forskel fra mange af børnedramaserierne lægger Minimello ikke op til dubbing.

”Sang er noget helt andet end tale, og derfor kan programmet være med til at støtte op om det nordiske fællesskab, hvor man hører de nordiske sprog,” siger ingrid Hafstad.

Sange af grandprix-vinder

Tekster og melodier skrives af nogle af Sveriges bedste sangskrivere. Således skrev Thomas G-son to sange til 2011-udgaven af Minimello. Det var Thomas G-son, der sammen med Peter Broström skrev den svenske vindersang i det rigtige melodi grandprix i maj i år, og i det hele taget er Minimello med til at skabe nye sange og hits.

Ideen med at kreere dukker af toiletruller opstod ved en tilfældighed, fortæller programchef Kristina Colliander, SVT.

”Oprindelig var det en lille historie mellem programmerne, men siden er den bare vokset og til dette års Minimello har vi foreløbig  modtaget 6.200 dukker.”

Internationalt potentiale

SVT vil gerne gøre Minimello til en nordisk melodi- og dukkefestival, hvor vinderne i hver af de nordiske lande skal konkurrere i to afsluttende fællesudsendelser.

Foreløbig er NRK med støtte fra Nordvision i gang med at søsætte en norsk version . ”Vi har allerede fået 250 dukker ind uden at annoncere andre steder end på nettet, ” fortæller Ingrid Hafstad.

NRK vil tage ved lære af de solide erfaringer SVT har høstet. ”Vi er blevet inspireret og har fået ny lærdom om, hvordan man kan få børn involveret på en måde, så de føler, at det er deres eget program,” siger Nils Stokke, der ser en række blandt andet logistiske udfordringer.

”Jeg ved slet ikke hvordan vi skal håndtere, hvis 6000 norske børn sender dukker ind til os, sådan som SVT har oplevet. Men hvis det skulle ske, så er det under alle omstændigheder omkostningerne værd, når vi får involveret så mange børn.”

Nils Stokke kan sagtens se et egentlig nordisk Minimello, og han kan også godt forestille sig, at konceptet på længere sigt kan bære en yderligere international udbredelse.