Storebror ser dig!

YouTube har blivit något av en talangfabrik, ett fascinerande universum och oerhört
populärt bland de unga. Kanalen är gratis men det finns baksidor av populariteten.

Av Marianna Widmalm

NRK:s undersökande journalistik-redaktion Brennpunkt vill i YouTube ser deg undersöka hur dagens unga påverkas bland annat av produktplacering och personifierad reklam när de tittar på YouTube. Jeannette Platou, programledare för Brennpunkt och även producent för den kommande dokumentären berättar:

”Barn är en särskilt utsatt grupp då de genom sin bristande erfarenhet är extra mottagliga för kommersiella budskap och inte har samma förmåga till kritiskt tänkande som vuxna. Det kostar ingenting att titta men barnen betalar med att ge ifrån sig information om sig själva och sina användarvanor när de tittar på YouTube.”

Reklam riktad mot barn är omgärdad av regler och lagstiftningar i de nordiska länderna, men för internet och onlinetjänster är regleringen obefintlig. 

”85 % av norska barn i åldersgruppen 10-11 år tittar på YouTube varje vecka. Barnen avgudar YouTubare och vill vara som de, samtidigt som de matas med kommersiella budskap utan att de märker det. Det är det som vi vill undersöka i vår dokumentär” berättar Jeannette Platou.

För att kunna intervjua barn som är berörda har redaktionen bland annat filmat på TubeCon som är ett event och mötesplats där unga fans får träffa sina YouTube-idoler.

YouTube ser deg fick samproduktionsstöd av Nordvision i november och är en samproduktion mellan NRK och SVT. Dokumentären kommer att sändas på NRK hösten 2016.