Stor succe för nordiska julkalendrar

Det fortsätter gå väldigt bra för nordisk barndramatik. Alla tre skandinaviska julkalendrar, två av dem nordiska samproduktioner, har fått en flygande start.

NRKs Julekongen har fått strålande recensioner i norsk press och har också lockat tittare. Premiäravsnittet i lördags sågs av över 908.000 tittare, av dem var 243.000 barn i åldern 2-11 år.

– 89 procent av alla barn som såg på TV på den tidspunkten, såg på Julekongen, säger NRKs analyschef Kristian Tolonen till nrk.no.

Med de siffrorna ligger NRK långt över reprisen Blåfjell, som sändes ifjol. NRK nyproducerar inte en ny julkalender varje år, men till gengäld är varje avsnitt en halvtimme långt, vilket exempelvis är längre än i de svenska julkalenderna.

Det fanns ett stort intresse för Julekongen på MIPCOM tidigare i år Cannes och många länder stod i kö för att få köpa serien.

Succé även för Mysteriet på Greveholm
SVT sänder i år en fristående fortsättning på den 16 år gamla Mysteriet på Greveholm. Helgens avsnitt av kalendern lockade sammanlagt 2,57 miljoner tittare under morgon- och kvällssändningarna och söndagen var inte långt efter med sammanlagt 2,51 miljoner.

Siffrorna är rentav högre än fjolårets succé Tjuvarnas Jul. Även SVT Play visar upp ett högt antal starter, också de siffrorna är väsentligt större än fjolårets.

Den ursprungliga upplagan av Mysteriet på Greveholm har tidigare blivit framröstad som den bästa svenska julkalendern genom tiderna.

Julestjerner lyckades också
Även DR:s julkalender, Julestjerner med Sven Clausen som producent, har tagits väl emot av tittarna. Premiären i lördags var den till tittarsiffrorna flottaste på nästan 20 år.

Det första avsnittet sågs av 1.166.000 tittare (53%) och avsnitt två var inte långt efter med 1.163.000. Det är den bästa starten en julkalender haft sen Nissebanden i Grønland 1993. Rent profilmässigt träffade Julestjerner också rätt med en tittarandel på 89% i 7-10 åringar och 81% i 11-14-åringar.

Julestjerner är också speciell i ett annat avseende, den består nämligen av 25 avsnitt varav det sista sänds på Juldagen.

Julekongen och Julestjerner är båda nordiska samproduktioner.

Se kalenderna på nrksuper.no, dr.dk/julestjerner och barnkanalen.se.