Stor nordisk dramasatsning fra NRK: Hovedrollen er svensk, kongen dansk og historien norsk

Søndag den 25. oktober viser NRK1 første afsnit af Atlantic Crossing om betydningen af den norske kronprinsseses relation til den amerikanske præsident under 2. Verdenskrig. Det er godt to måneder før den oprindelige plan.

Kronprinsessan Märtha i samtal med president Franklin D. Roosevelt i Vita huset. Huvudrollen som Märtha innehas av Sofia Helin. Foto: NRK.

En af de største og dyreste dramaserier i NRKs historie får premiere på søndag, nårSofia Helin som kronprinsesse Märtha og Kyle MacLachlan som præsident Franklin D. Roosevelt sætter ansigt på et norsk kærlighedsdrama fra 2. Verdenskrig.

“Vi havde serien klar og i disse coronatider, er det sådan at vi må kaste tankerne lidt op i luften,” fortæller NRK-dramachef Ivar Køhn, der peger på, at meget ikke går som oprindeligt planlagt, og at eksempelvis aflyste større live-begivenheder og sportstransmissioner har åbnet plads i sendefladen.

Det er en stor og svær investering, og vi håber, at serien kan være med til at skabe bred debat
– Ivar Køhn, dramachef NRK

Bygger på virkelig historie

Atlantic Crossing er baseret på virkelig historie fra 2. Verdenskrig, om den norske kronprinsesse Märthas anstrengelser med at hjælpe sit land. Hun måtte flygte fra nazisterne, blev adskilt fra sin mand og søgte tilflugt i USA, hvor hun fik et tæt venskab med den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt.


Foto: NRK.

Kronprinsessen bliver en usynlig, men magtfuld figur i Washingtons politiske liv. Atlantic Crossing er historien om Märthas transformation fra en beskyttet, forudbestemt tilværelse til frigørelse og personlig udvikling. Men det er også en stærk kærlighedshistorie. Märtha og Olav levede adskilt i fem år.

For at klare os i konkurrencen og være relevante, så er det nordiske samarbejde en forudsætning
– Ivar Køhn, dramachef NRK

Samarbejde er en forudsætning

“Det er en stor og svær investering, og vi håber, at serien kan være med til at skabe bred debat. Det er en ‘om os – af os’-serie, som skal føles genuin og relevant for vores publikum, og som man gerne skulle have lyst til at tale om i frokostpausen på jobbet,” siger Ivar Køhn.


Kronprinsessan Märtha på flygplatsen i Atlantic Crossing. Foto: NRK.

Dramaserien i otte afsnit er baseret på adskillige års research og stor historisk akkuratesse. Det er en af de dyreste produktioner i NRKs historie. NRK har ifølge Ivar Køhn alene har bidraget med 70 mio. norske kroner. Hertil kommer bidrag fra co-producenter fra alle de fire store nordiske partnere i SVT, Yle, DR og RUV samt tilskud fra bl.a. Nordvisions Fonden.

Og netop det nordiske samarbejde anser Ivar Køhn som en helt afgørende forudsætning for at kunne begå sig i forhold til de store internationale streamingtjenester.

“Jeg er helt overbevist om, at for at klare os i konkurrencen og være relevante, så er det nordiske samarbejde en forudsætning. Vi kan have forskellige syn på egne kanaler og forskellige strategier, men der er så meget der forener os, og vi skal huske på, at streamingkanalerne netop også opererer på nordisk basis,” siger Ivar Køhn.


Demonstration utanför Vita huset i Atlantic Crossing. Foto: NRK.

SKAM havde kraft i sig selv

Han mener, at vejen frem for nordisk public service-drama primært følger to spor. Et særlig spændings- og actionfyldt dramaunivers, som eksempelvis Broen og så et spor, hvor publikum i de nordiske lande kan forenes i en fælles historie.

“I Atlantic Crossing er kongen dansk, og Märtha spilles af svenske Sofia Helin og det er med til at give et nordisk fællesskab. Men jeg tror også, at vi fortsat skal producere serier og tro på egne lokale projekter uden overhovedet at tænke i noget som helst fælles publikum. Sådanne projekter kan godt have nordisk potentiale og kraft i sig selv, hvilket ungdomsserien SKAM er et eksempel på,” siger Ivar Køhn.


Nordic12 er et samarbejde mellem de nordiske public service-broadcastere i Nordvision. Samarbejdet sikrer 12 nye nordiske dramaserier hvert år.

Hér er de planlagte serier for 2021:

THE ORCHESTRA DR

The orchesstra er et tragikomisk arbejdsplads-drama i og omkring et symfoniorkester med udgangspunkt i et specielt venskab mellem orkestrets vicedirektør og anden klarinettist.

COUNTRYMEN NRK

Countrymen følger en gruppe yngre mænd fra Oslos indre by ud på landet, hvor de ender med at finde mening med livet, hvor de mindst venter det.

EXIT 2 NRK

Opfølgende serie til den meget succesfulde Exit om en gruppe rige norske storbyvenner og deres ekstravagante liv baseret på virkelige begivenheder.

WALK LIKE A QUEEN NRK

En hjertevarm komedieserie om den 49 år gamle Merethe Uelands møde med et nyt liv efter at børnene er flyttet hjemmefra og drømmene om fremtiden er vendt til frygt for at hun har nået sin udløbsdato.

BLACKPORT RUV

I en islandsk landsby i 1980’erne forsøger ægteparret Grimur og Harpa at opbygge et lille fiskeimperie sammen med deres venner, men et kvotesystem sætter spor af grådighed, jalousi og svigt.

THE GARDEN RUV

Indiana Jónsdóttir bor i en forstad til Reykjavik omgivet af immigranter, som hun afskyer, mens hun lever på overførselsindkomst og med adskillige selvopfunde sygdomme.

DOUGH SVT

I Stockholm-forstaden Lidingö lever fraskilte Malou Sander, der er mor til to på kanten af et personligt og finansielt sammenbrud.

SNOW ANGELS SVT

Snow Angels er en karakterdrevet drama miniserie, som centrerer sig om Lukas, en fem uger gammel baby, der forsvinder og efterforskningen, som følger.

THIN BLUE LINE SVT

Dette er en serie, som følger politibetjentene Sara, Magnus, Leah og Jesse i en af Sveriges mest multikulturelle byer, Malmø.

CARGO YLE

Otte episoder lang serie om international menneskesmugling og en gruppe mennesker som oplever det på nærmeste hold: En ung eritriansk kvinde mister sin mand, og hendes datter forsvinder under flugten til Finland.

PIECE OF MY HEART YLE

To socialarbejdere, Rita og Laura, forsøger hver dag at gøre livet bedre for udsatte børn i Helsinki, samtidig med at de hver især kæmper med egne sorte minder og for at få familielivet til at hænge sammen.