Searching for Sugar man – en Oscarsnominerad dokumentärfilmsuccé

Malik Bendjellouls ”Searching for Sugar man” om den mytiske amerikanske folksångaren Sixto Rodriguez är ett gott exempel på hur Nordvision kan hjälpa till med finansieringen av dokumentärfilmer på ett tidigt stadium.

av Marianna Widmalm

Den flerfaldigt belönade dokumentären pitchades först för Nordvisions kulturgrupp hösten 2010.

SVT:s projektledare för K Special, Hjalmar Palmgren, trodde på Maliks idé och gav produktionsstöd till filmen redan 2008. SVT blev alltså den första samproducenten till filmen och efter pitchen hösten 2012 hoppade även DR och Yle på tåget.

Att få full finansiering för filmen var svårt och gick trögt i början, och det var därför Hjalmar Palmgren vände sig till Nordvision.

”Nordvision är ett fantastiskt sätt att kunna hjälpa våra filmer till en distribution utanför Sverige och det är också ett bra sätt att kunna höja budgeten för att nå en högre kvalitet. Det är också fint att det är ett enkelt och billigt sätt att åstadkomma detta. Vi jobbar ju mycket med externa producenter och för dem är detta ett tungt arbete medan vi ganska enkelt kan presentera projekten för vår “familj” som är de nordiska public service-bolagen. Svågerpolitik när den är som bäst! ” säger Hjalmar.

Historien som från början var tänkt att bli ett reportage för SVT:s ”Kobra” handlar om den bortglömde 70-talsmusikern Sixto Rodriguez från Detroit. Hemma i USA glömdes Rodriguez bort men i Sydafrika blev han en superstjärna och en viktig röst för de vita oppositionella under apartheidtiden. Hans musik lever kvar fortfarande och det har florerat olika myter kring hans person i Kapstaden. Filmen handlar om jakten efter sanningen om Rodriguez och hur några av hans sydafrikanska fans försöker hitta honom.

Filmen är en av de nominerade till bästa dokumentärfilm i årets Oscar-gala. Dessutom har den nominerats till en Bafta, Storbritanniens motsvarighet till Oscar,  och belönats bl.a. på filmfestivalerna Sundance, Los Angeles, Melbourne, Durban, Moskva och på IDFA i Amsterdam samt sålts till över tjugo länder för biodistribution.

Även om vägen varit lång och skakig är succén nu ett faktum. Hjalmar är exalterad över framgångarna: ”Hur det än går så är det ju otroligt med de framgångar filmen fått hittills. Inte minst viktigt är detta naturligtvis för Rodriguez som får en del av filmens intäkter och vars album plötsligt ligger på topplistorna i USA 40 år försent!”

TV-tittarna får dock vänta ett tag till, SVT har en ”holdback” (branschutryck för en senare tv-premiär på grund av biodistribution) används till 24 augusti 2013 och distributören har frågat Yle om man kan ha en senare visning för att få tid till biovisning i Finland.