Se utväxlade program – enkelt på webben

Nu finns möjligheten att screena utväxlade program i Nordvisionens arkiv på webben. Enkelt att komma åt, enkelt att använda. Helt plötsligt kan alla se det som utväxlats. Och det bästa av allt – allt sparas i arkivet ”för alltid”.

Alla program som utväxlas mellan bolagen i Nordvisionen överförs idag via det digitala överföringssystemet Nordif2. Systemet gör överföringen enkel, men är samtidigt endast ett transportsystem mellan bolagen. Alla programfiler som överförs raderas från Nordif2 efter ett visst antal dagar för att undvika att systemet blir överbelastat.

Nordif2 kräver dessutom utbildning och är idag endast tillgängligt för dem som jobbar regelbundet med systemet. Men nu finns ett alternativ för alla andra (producenter, planerare, redaktörer m.fl.) som behöver titta på olika program, exempelvis vid en screening.

Mer än 2 000 program tillgängliga
I Nordvisionens arkiv ”NV Archive”, på www.nordvision.org kan nu alla som har behörighet, söka efter ett program, och sedan med en knapptryckning se det lågupplöst (low-res), direkt på webben.

– Det är en fantastisk möjlighet som nu öppnar sig för bolagens medarbetare, säger Mikael Horvath, projektledare på Nordvision. Inte nog med att alla program överförs via systemet Nordif2, nu blir enkla att komma åt. Programmen sparas dessutom i databasen ”för alltid”.

Det är inte heller ett litet antal program det handlar om. Varje år utväxlas mer än
2 000 nordiska program/episoder via Nordif2. Dessa görs nu enkelt tillgängliga för fler medarbetare i bolagen.

Guldgruva för producenter
Och vill man om några år söka efter ett program eller en programtyp söker man enkelt i databasen och kan sedan kika på de program som ser intressanta ut.

– Arkivet kommer att bli en guldgruva för producenter och tablåplanerare som letar efter program. Oavsett om det handlar om att hitta program för inspiration eller för sändning, så går det nu snabbt och är enkelt. De nordiska public service-bolagens programskatt blir helt enkelt tillgänglig för många fler, säger Mikael Horvath, Nordvision.

För att komma åt den nya tjänsten krävs behörighet att logga in på NV Archive. Username & password fås av Nordvisionssekretariatet.