Sanningen om Marika vant iEmmy

SVTs ‘Sanningen om Marika’ vant kampen om International Interactive Emmy Award for beste interaktive tv-tjeneste under MIPTV, 8. april.

– Det finnes bare en regel… lat som om det er virkelighet!, sa SVT til sine brukere da Sanningen om Marika ble presentert høsten 2007.

I et interaktiv drama benyttet SVT tv, web og live events for å gi publikum en ’24 timers opplevelse’. Brukerne deltok selv i jakten på sannheten om hva som skjedde med kvinnen som forsvant sporløst på bryllupsnatten i 2005.

På tv-skjermen kunne man følge oppklaringen av mysteriet i en dramaserie med fem episoder a 45 minutter.

Hvert avsnitt ble fulgt av en fiktiv, ”livesendt” debatt hvor seriens konspirasjonsteori og sannhetsgrad ble diskutert av seriens karakterer, SVTs prosjektleder, politifolk, sosiologer o.l. I tillegg foregikk det en omfattende aktivitet på web og ’live’, hvor brukerne fant spor, løste gåter og bidro med eget materiale og teorier om hva som hadde skjedd.

A.R.G. og tilliten til Public Service

Sanningen om Marika er et såkalt A.R.G, et Alternate Reality Game, hvor grensene mellom fiksjon og fakta utviskes. Det er første gangen SVT gjennomfører et rendyrket A.R.G, og det skapte reaksjoner både internt i SVT og blant publikum.

– Det vekket både begeistring og protester at SVT presenterte illusjoner som virkelighet, forteller Christian Wikander, programsjef for drama på SVT Väst. Han mener engasjementet var positivt: – Motivasjonen for prosjektet var å nå grupper som ikke vanligvis forbinder SVT med grenseoverskridende og utfordrende drama.

– Samtidig har vi som Public Service bolag et sterkt behov for troverdighet. Det var også derfor Sanningen om Marika ble merket som fiksjon i tablået – og hadde en disclaimer på websiden. Hvis vi skulle gjort prosjektet igjen ville jeg helt klart ha gjort det enda tydeligere at prosjektet var fiksjon og et spill. Man vinner ingenting på å late som at handlinge er ekte – de som er interessert i spillet går med på spillets premisser.

Nye målgrupper og brukergenerert materiale

– En av utfordringene var å skape aktiviteter som var interessante for en bred målgruppe, sier Wikander. Utover den harde kjerne av spillere som er engasjert hver dag skal det også være noe for en bredere gruppe. Hvis fortellingen blir for ugjennomtrengelig eller for komplisert faller dette publikum av.

Prosjektleder for Marika, Daniel Lägersten, understerker også utfordringen med å kommunisere konseptet: – Sett i etterkant burde konseptet ha vært markedsført tydeligere, det burde ha vært gjort klart for publikum hvordan man kan delta på ulike måter i ulike medier.

– Selv om vi er fornøyd med oppslutningen på 2-300.000 seere i snitt per program i forhold til plasseringen på SVT2, håpet vi på langt bedre tall. Den kjerne av brukere som viste et sterkt engasjement i prosjektet deltok med eget materiale og svært aktiv deltakelse – dette viser det store potensiale i slike prosjekter, sier Lägersten.

Public Service skal være i forkant

Gunnar Carlsson, genresjef for drama og bestiller av Sanningen om Marika understreker at det ikke bare er seertallene som er viktige for SVT.

– En del av vårt oppdrag er å ligge i fremkant med utvikling av programmaterial, og oppmerksomheten dette prosjektet har fått hos publikum og internasjonalt styrker vår posisjon som Public Service bolag.

– Vi har dessuten lært mye om denne måten å kommunisere med publikum som vil få betydning for SVTs fremtidige dramaprosjekt, sier Carlsson.

Nordisk samarbeid om sjangeren

Sanningen om Marika har fått støtte av Nordvisionsfonden og har RUV som medprodusent. – Det vil være opplagt å dele erfaringene fra Sanningen om Marika med våre nordiske partnere, sier Gunnar Carlsson, samt å diskutere muligheten for å gjøre lignende prosjekter sammen på nordisk eller europeisk nivå.

De som er interessert i å høre mer om Sanningen om Marika kan i første rekke se Christian Wikander presentere prosjektet under EBUs TV Summit i mai.

 

Mer informasjon

Sanningen om Marika: hos SVT  og i prosjektets fanbase Conspirare.se

Om virkelighetsspill og sjangeren A.R.G.


iEmmy
Den internasjonale Emmy har fire interaktive utmerkelser som i 2008 deles ut under MIPTV i Cannes. Sanningen om Marika vant prisen for beste Interactive Program: “For programming (single show or series) that has been enhanced with interactive or participatory content”. Det er tredje gangen en iEmmy deles ut innenfor rammene for Emmy Awards.

Les mer hos MIPTV og iEmmy.