Sami Grand Prix blir tv-show på bästa sändningstid

Etablerad musikfest redo för stor tv-publik Norden runt

Musikfest utlovas när Sami MGP intar scenen i Norden i vår. Foto: Edmund Grønmo/NRK.

Av Agneta Stefansson

Musiktävlingen Sami Grand Prix, som i år har utvecklats till stor tv-show, sänds för första gången direkt i NRK1 som lördagsunderhållning på prime time.  På påskafton tävlar tolv artister från Norge, Sverige och Finland. Även Yle Arenan och SVT Play sänder tävlingen direkt och SVT2 i en textad version ett par veckor senare.

“Sami Grand Prix är en etablerad tävling som har funnits på påskfestivalen i Kautokeino i 32 år, nu är det dags att den blir känd för fler människor i Norden och inte bara lokalt i Sapmi”, säger projektledaren Ravna Nystad som beskriver att tävlingen, som tidigare har sänts i radio och enkelt avfilmad för tv, nu är utvecklad till en modern scenshow i stil med Melodifestivalen och Melodi Grand prix.

Monica Falao Pettersen, redaktionschef NRK.

Tävling med två kategorier

Tävlingen är uppdelad i två klasser, en med sång på något av de samiska språken och en med jojk. Två vinnare röstas fram via en expertjury men även av publik på plats och tv-publiken via en app.

Nordiskt samarbete är speciellt viktigt och helt naturligt i det här sammanhanget

“Programmet sätter spotlight på många samiska artister. Vi vill att människor får upp ögonen för detta och önskar att det blir en tradition att sända varje år”, säger Monica Falao Petterssen, redaktionschef. NRK är huvudproducent, SVT och Yle är samarbetspartner och Nordvisionsfonden har stöttat produktionen.

“Nordiskt samarbete är speciellt viktigt och helt naturligt i det här sammanhanget med tanke på att den samiska befolkningen bor i flera länder”, säger Arne Helsingen, NRK:s tv-chef.

Programledare är Fred Buljo och Alexandra Rotan från gruppen Keiino, som representerade Norge i Eurovision Song Contest 2019. 

Programledarna gör sig redo. Foto: Edmund Grønmo/NRK.