RUV satser på islandsk drama

Såvel islandsk som nordisk dramatik er populært i Island. Derfor satser RUV på mindst to dramaserier per år i fremtiden, gerne med deltagelse af de andre Nordvisionslande, fortæller chef for programproduktion i RUV, Þórhallur Gunnarsson.

Hvilke planer har RÚV for at øge produktion af islandsk drama?
For en kort tid siden blev der underskrevet en kontrakt mellem RUV og en islandsk finansier, Björgólfur Guðmundsson. Denne kontrakt sikrer delfinansiering af RÚVs tv-serier. Resten af produktions-omkostningerne må finansieres gennem forskellige fonder og andre kilder. Kontrakten gælder i tre år og vi forventer at den vil gøre en stor forskel i fremstillingen af dramatisk tv-materiale for RUV.

Hvilke forventninger har RUV til fremtidens dramaprojekter i Island?
Vi håber på, at manusarbejdet og udvikling af projekter bliver forstærket, og at programkvaliteten bliver bedre med flere økonomiske midler. RÚV har planer om at producere et større projekt, som bygger på islandsk manuskript. Vi håber, at dette projekt vil vække interesse hos de andre NV-bolag, fordi vi har planer om et reelt samarbejdsprojekt i form af forfattere, instruktører, skuespillere og andre fagfolk.

Hvordan ser RÚV på det nordiske drama-samarbejde?
Vi må lære af erfaringerne hos de lande vi samarbejder med for at opbygge og udvikle genren her i Island. Hvis vi får hjælp og kan benytte os af kundskaberne fra de øvrige nordiske tv-stationer, kan vi muligvis komme hurtigere frem til at producere tv-programmer som er konkurrencedygtige i Island og andre steder.

Er islandsk drama populært blandt seerne?
Der er stor interesse hos seere for islandske dramatiske programmer og som regel får islandsk stof gode seertal. Vi må derfor øge fremstillingen af islandsk dramatisk materiale. Vi har til hensigt at producere mindst to dramatiske serier per år der dækker 12-16 uger af vinterprogrammet. Men vi behøver at tiltrække mere finansiering udefra. Det arbejder vi målrettet for.

Hvilke dramaproduktioner kan de islandske tv-seere se frem til i 2008?
For nyligt blev vi færdige med optagelserne af Menneskejagt (Mannaveiðar), som er en spændingsserie i fire afsnit. Serien får præmier på RÚV i marts 2008. I begyndelsen af næste år begynder vi optagelserne af en anden spændingsserie; Sorte Engle (Svartir englar), i seks episoder, der ifølge planerne udsendes i september næste år. Vi har ligeledes mange projekter i planerne: sitcoms, familieprogrammer og dramatiske programmer, og produktionen af disse forhåbentlig kan begynde i løbet af 2008.