Rekordmange forslag på faktapitch i Oslo

På den nordiske faktapitchdag d. 21. april i Oslo blev 25 nye nordiske samproduktionsforlag pitchet og 3 programidéer blev belønnet med udviklingsstøtte.

Lue uutinen suomeksi

Det er en ny rekord, at så mange som 25 faktaprojekter pitches på et faktamøde.

Udviklingspenge med hjem

Som noget nyt kunne faktaproducenter fremlægge idéer og projekter med henblik på at få udviklingspenge med hjem – altså direkte uden om de halvårlige Nordvisionsfonds frister. I alt tre udviklingsprojekter fik direkte respons og blev belønnet i form af udviklingsstøtte. Det drejer sig om ’Talende tavlor’ og ’Tale tv’ begge pitchet af Axel Arnö fra SVT, samt ’Vikingeskæbner’ pitchet af Thomas Houkjær fra DR.

– Jeg synes det er rigtig fint, at man kan få penge til at videreudvikle en idé, som flere faktabestillere allerede har forhåndsgodkendt. Og så er det dejligt at det kan gå så hurtigt – så vi ikke nødvendigvis skal vente på de ordinære Nordvisionsfonds frister, siger Axel Arnö, projektleder i SVT dokumentar.

Stor begejstring for faktaseminar med Robert Thirkell

Dagen før fakta-pitchen havde fakta-plangruppen bestående af én faktabestiller fra hvert bolag og Nordvisionssekretariatet arrangeret et faktaseminar. 35 fakta-producenter og bestillere deltog i arrangementet, der havde den engelske faktaguru Robert Thirkell som hovedtaler.

Robert Thirkell gav en lektion i storytelling i faktaprogrammer, og begejstringen var stor blandt de tilhørende, som var enige om at Robert Thirkells bidrag indlæg var en kæmpe inspiration og til stor nytte.

Nordisk inspiration

Faktaseminaret bød desuden på faktainspiration i form af ’Norden rundt’. Her fremviste nordiske faktaproducenter bud på programmer, som kunne være til inspiration for hinanden.

Følgende nordiske programformater blev præsenteret på faktaseminaret: 

’Hjärnstorm’ fra SVT, præsenteret ved Henrik Fexeus. Programserien er en nyskapande faktaserie om psykologi och mänskligt beteende.
http://svt.se/2.100974/hjarnstorm

’Hvor er vi landet?’ fra DR blev præsenteret af Per Schouby. Man kigger på private hjem indefra og skal gætte hvor i Europa man er.
http://www.dr.dk/dr1/hvorervilandet

’Krafttaket’ fra NRK blev præsenteret af Ida Scheie (NRK) og Jon Sverre Høiden fra Mediacircus (ekstern produsent). Krafttaker er en miljøserie, hvor to byer konkurrerer om hvem som kan redusere klimautslippene mest.
http://www.krafttaket.no/

’Kulttuurikuntoklinikka’ (Kulturkliniken) fra YLE blev præsenteret af Marjaana Mykkänen. En programserie og kulturkampagne, hvor målet er at fremme kultur og bidrage til seernes psykiske velbefindende.
http://kulttuurikunto.yle.fi/kulttuurikuntoklinikka

’Strömsö’ fra FST5, blev præsenteret af Jens Berg. Fritids- og livsstilsprogram for ”skønhed og livsglæde”.
http://svenska.yle.fi/matochfritid/stromso.php