Rekordmånga utvecklingsprojekt får stöd

Höstens ansökningsrunda för Nordvisionsfonden lockade osedvanligt många projekt, och fondens styrelse möttes måndag 27 november för att ta beslut om hur pengarna fördelas den här gången.

DR:s drama "Mysteriet på Bornholm" finns bland projekten med Nordvisionsfondens stöd den här gången: Foto: DR.

Den 7 november var det sista ansökningsdag till Nordvisionsfonden.

När styrelsen nu tagit beslut om ansökningarna står det klart att 12 ansökningar delar på sammanlagt 107 000 euro i utvecklingsstöd, i tillägg till att 12 projekt redan tidigare i höst fått stöd under Nordvisions pitchmöten.

Bland projekten finns såväl podcast som animation för barn, minoritetsinnehåll och dokumentärt för unga vuxna.

När det gäller produktionsstöd så delar fonden ut pengar till 35 projekt.

Här möjliggör fondens bidrag en fortsatt strid ström av högkvalitativt drama för såväl vuxna som barn. Bland projekten som får stöd finns även radioproduktioner, den samiska musiktävlingen Grand Prix och AI-utveckling, bland mycket annat.

Vi är glada över alla innovativa och betydelsefulla projekt som är på gång, och för att det finns ett stort intresse för att samarbeta inom ramen för Nordvision

Utmanande avvägningar

Tidigare under hösten har också långt fler projekt tilldelats utvecklings- och samproduktionsstöd i Nordvisions olika programgrupper, även dessa finns med i förteckningen här på Nordvisions sidor.

“Det var en väldigt utmanande omgång, med många förträffliga ansökningar och svåra beslut om hur stödet ska fördelas. Samtidigt är det ett lyxproblem, vi är glada över alla innovativa och betydelsefulla projekt som är på gång, och för att det finns ett stort intresse för att samarbeta inom ramen för Nordvision”, säger fondstyrelsens ordförande Johanna Törn-Mangs, och fortsätter:

“Vi har försökt hitta den bästa avvägningen mellan att stötta brett och samtidigt ge tillräckligt med pengar till projekten för att stödet ska ha önskad effekt.”

Snart möjligt att söka stöd igen

I maj 2024 är det tid för nästa sista dag att söka pengar, närmare anvisningar kommer på Nordvision.org så småningom.

I Nordvisionsfondens styrelse sitter Johanna Törn-Mangs (Yle, ordförande), Karin Tideström (SVT), Arne Helsingen (NRK), Mette Skou Lauridsen (DR) och Birgir Sigfusson (RUV).

Här kan du se hela listan på projekt med fondstöd.