Public service verdi i ny nett-tjeneste

NRK Skole imponerte programgruppen for undervisning da klipparkivet ble presentert i Oslo ved månedsskiftet.

Tjenesten, som ble lansert ved skolestart 2010, er inspirert av dr.dk/skole og er åpen for alle interesserte brukere. – Selv om nettstedet er tilpasset skolen, er det tilgjengelig for alle som ønsker å boltre seg i gammelt og nytt stoff fra  NRKs arkiver, sier prosjektleder Mette Kristensen, NRK.

Aktuelle klipp
På forsiden i NRK skole vil det alltid ligge en hovedsak som er tidsaktuell. Denne uken finner man for eksempel klipp knyttet til NRKs tv-aksjon den 24. oktober, om barn og krig – samt tidligere ukers tema om Nobels freds – og litteraturprisvinnere.

Mette håper aktualiteten kan føre til økt utveksling med andre webredaksjoner i Nordvisionssamarbeidet om tema med generell interesse: – Vi må avklare rettighetene, men jeg tar gjerne imot henvendelser om noen er interessert i spesifikke klipp.

Alle saker på forsiden har en innledende tekst og klippakker som dekker ulike sider ved sakene som ligger der. – Vi samarbeider dessuten med Supernytt, fra barneuniverset NRK Super, hvilket gjør at vi til enhver tid har oppdaterte nyheter for barn og ungdom tilgjengelig for brukerne på forsiden, sier Mette.

Public service verdier
Selv om skolefjernsynets dager er talte er det fortsatt et sentralt oppdrag for NRK å skape innhold til bruk i skolen. Dette ble ytterligere understreket i fjorårets statsbusjett, hvor ekstrabevilgningen til NRK blandt annet ble øremerket skolesatsninger.

Bestiller Anniken Næss er glad for at NRK Skole bidrar til å styrke NRKs public service profil: – Det er en viktig oppgave for oss å bidra til kunnskap og læring hos vårt publikum – og med NRK Skole har vi et godt tilbud til en ung målgruppe som det ellers kan være utfordrende å nå frem til med kunnskapsinnhold.

Bruk i skolen
Siden lanseringen i august er NRK Skole besøkt av 3 – 6.000 unike brukere hver dag, en start Mette Kristensen er godt fornøyd med: – Målet mitt er først og fremst at alle Norges 500.000 elever og deres lærere skal vite at tjenesten finnes.

Klippene i tjenesten er tilpasset skolens læreplaner og har veiledende tekster som knytter dem til kompetansemål i fagene norsk, historie, samfunnsfag og religion, samt medier og kommunikasjon. Tilpasningen til skolen er tenkt som en hjelp til å finne rett klipp, men det er ikke utarbeidet oppgaver eller andre hjelpemidler til undervisningen i forbindelse med klippene.

– Vi ønsker at lærere og elever selv bestemmer hvordan de ønsker å benytte hvert enkelt klipp i undervisning og i leksearbeid, sier Mette.