Pressemelding om spareplan i DR

DRs bestyrelse har fastlagt rammerne for DRs spareplan, der skal frigøre 287,5 millioner kroner årligt. En tredjedel af DRs besparelser – 100 millioner kroner – sker på administration og support, mens resten – 187,5 millioner kroner – rammer programmerne.

– DRs public service-opgave er uændret – også i denne svære økonomiske situation. DR vil og skal leve op til public service-kontrakten og fastholde positionen som Danmarks vigtigste kultur- og medieinstitution samt skabe værdi for alle i Danmark, siger DRs bestyrelsesformand, Mogens Munk-Rasmussen, som en konklusion på dagens drøftelser på bestyrelsesmødet.

Prioriteringerne i DRs spareplan har derfor taget udgangspunkt i tre kriterier: At DR fortsat skal skabe værdi for alle danskere. At public service-kontrakten skal overholdes, samt at DRs fem strategiske mål stadig i videst muligt omfang skal nås.

– Danskerne bliver i dag tilbudt stadig flere udenlandske og kommercielle medietilbud, og i de kommende år vil udbuddet stige endnu mere. Det er positivt, at danskerne får endnu mere at vælge mellem, men det gør nødvendigheden af et dansk alternativ endnu mere vigtigt. Et alternativ, som i en mere og mere global medieverden tager udgangspunkt i danskernes behov og adfærd og leverer reklamefrie og økonomisk og politisk uafhængige medietilbud, siger Kenneth Plummer.

De store besparelser kan dog ikke gennemføres, uden at danskerne kan se og mærke det i de kommende år. Der vil blive tale om både lukning af programmer og besparelse på enkeltprogrammer.

– Og dermed også fyringer af mellem 275 og 300 medarbejdere. Det er dybt beklageligt, men desværre ikke til at undgå, siger Kenneth Plummer.

– Besparelserne på 187,5 mio. kroner årligt på programfladen vil ramme bredt. Det er især sport og underholdning, som bliver ramt, mens vi har forsøgt at minimere besparelsernes konsekvenser på en række betydningsfulde strategiske områder som nyheder, børn og unge, drama og film, dansk musik og nye medier. Generelt set vil andelen af oplysende tv stige i forhold til underholdningsprogrammer, siger Kenneth Plummer.

På sportsområdet vil der fortsat være sportsnyheder på radio, tv og nettet, samt P3-sport og dækning af mindre sportsgrene, som DR er forpligtet til i den nye public service-kontrakt. Programbesparelserne på sporten indebærer imidlertid, at DR vil ophøre med at sende de dyre og rettighedstunge sportsudsendelser som VM i fodbold 2010, OL, Tour de France med mere. Nedskæringer inden for underholdning betyder blandt andet, at DR ikke som planlagt vil sende nyproduceret lørdagsunderholdning på DR1 samt en række store shows.

– Det er kedeligt at skrue ned for de programstrategiske ambitioner og lave besparelser inden for DRs absolutte kernevirksomhed. Men i disse sparetider må vi erkende, at der er områder, hvor vores ambitioner har været højere end vores forpligtelser. Det gælder for eksempel vores succesfulde danske tv-dramatik. Her ville DR gerne have produceret endnu flere timer årligt, end vi nu kommer til at gøre. DR vil dog stadig ligge væsentligt over det niveau, som vi har forpligtet os til i public service-kontrakten, fastslår Kenneth Plummer.

I forbindelse med spareplanen forventer DR at skulle afskedige mellem 275 og 300 ansatte. Afskedigelserne vil ramme bredt i DR – både programmedarbejdere, administrationsfolk og cirka 15 procent af DRs chefer vil blive afskediget. Første fyringsrunde vil ske i maj. Da DR er ved at gennemføre store organisationsændringer kan de resterende afskedigelser først ske i henholdsvis juni og september.

Væsentligste konsekvenser af besparelser for DRs programvirksomhed

Sport
# Sportstransmissioner som ikke vil blive sendt på tv: VM-fodbold (2010), OL (2008, 2012), atletik, håndbold, cykling, speedway, skihop m.m.
# Cykelmagasinet Aftentour stopper.

Underholdning
# Stop for planlagt nyproduceret lørdagsunderholdning på DR1 og en række transmissioner og events som f.eks Robert-prisen.
# Halvering af budget til udvikling af public service-spil primært til nettet

Musik
# DR stopper for optagelse af jazzkoncerter til P2’s aftenprogrammer – dette rammer dog ikke DR Big Bands koncerter
# Samarbejde med IFPI om DMA (Danish Music Awards) bliver opsagt
# Elektronisk musik-festival (Public service-festivalen) bliver lukket fra 2008
# Dab- og netradiokanalen DRX bliver lukket

Aktualitet og debat
# Lige lovligt (P1) (retspolitisk magasin), Ultralyd (P1) samt radiomontagen (P1)nedlægges.
# Kortere 12-radioavis (fra 30 til 20 minutter på hverdage og 20 til 15 minutter i weekenden)

Oplysning og kultur
# DR stopper med kulturtransmissioner (DR1), kulturportrætter (DR2), Eksistens (P1), diverse eksistensprogrammer (DR2) samt litteraturoplæsning.
# Færre tematirsdage på DR2

Drama og film
# Mindre vækst i tv-dramaproduktion end tidligere annonceret
# Fremtidig radiodramatik i samarbejde med TV-Drama

Yderligere oplysninger: DRs konstituerede kommunikationsdirektør Peter Kyhl,
(+ 45) 2020 2004.

Redaktør af DRs nyhedsbrev: Jan Dohrmann,
tlf.: (+45) 3520 3014, mobil: (+45) 2815 4396, e-mail: jado@remove-this.dr.dk

DRs konstituerede kommunikationsdirektør: Peter Kyhl,
tlf. ( +45) 3520 8013, mobil (+45) 2020 2004, e-mail: pky@remove-this.dr.dk