Pigen der ikke ville dø – NV-samarbete över gränserna

Att samarbetet mellan redaktionerna för undersökande journalistik kan gå både snabbt och smidigt visar ett fall som slutade med att tre nordiska länder sände en dansk dokumentär under samma månad.

av Marianna Widmalm

Vid årets första undersökande journalist-möte i april presenterade DRs dokumentärchef Steen Jensen en dokumentärfilm om organdonation, ett ”work in progress” som resulterade i en sändning på DR i oktober.

”Pigen der ikke ville dø” handlar om den 19-åriga Carina Melchior som råkar ut för en svår bilolycka. Läkarna på Aarhus Universitetssjukhus var överens om att Carina, som hamnat i koma, inte skulle överleva. Familjen måste ta ställning till organdonation medan fortfarande Carina lever, men sedan vaknar hon.

Redan efter mötet i april visade det sig att båda NRKs Brennpunkt och SVTs Dokument Inifrån ville vara med och sända programmet. Direkt efter pitchen på våren visade  SVT  definivt intresse och NRK ett preliminärt intresse för programmet, och Pigen..  blev en nordisk samproduktion.

I Nordvisonsgruppens andra möte i oktober visade Steen färdiga klipp ur dokumentären och NRK bestämde sig direkt för att visa dokumentären inom Brennpunkt redan i november.

Både SVT och NRK ville versionera och korta programmet för att det skulle passa in i tablån och även anpassas till den nationella samhällsdebatten.

SVTs projektledare för Dokument Inifrån, Johan Brånstad, klippte ner originalet för bägge länderna. Under arbetet med klippningen fördes en löpande dialog med DRs dokumentärchef Steen Jensen, och final cut-versionen sändes till DR, inte för att godkännas men för att säkra att nedklippningen inte förde med sig faktafel.

”Pigen der ikke ville dø” sändes med samma titel i NRK den 21/11  (under Brennpunkt vinjett) medan  SVT sände programmet 22/11 med titeln ”Organdonatorn som vaknade” inom Dokument Inifrån.